Dakićevci traže od Vlade vaučere za struju

Vukčević smatra da bi Vlada trebalo da ispuni zahtjev bivših radnika, jer je ona osnivač i većinski vlasnik EPCG-a i "Radoja Dakića"
0 komentar(a)
Dakić protest, Foto: Luka Zeković
Dakić protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.11.2011. 13:50h

Bivši radnici i povjerioci podgoričke fabrike "Radoje Dakić" tražili su danas od Vlade da im obezbijedi vaučere za struju u okviru realizacije socijalnog programa.

"Vaučerom bi trebalo da se obezbijedi iznos od deset odsto potraživanja bivših radnika na ime djelimičnih izmirenja zbog evidentiranja obračuna i naplate električne energije kod Elektroprivrede (EPCG)", kazao je agenciji Mina-business predsjednik Koordinacionog odbora, Milan Vukčević.

On je, na zboru ispred zgrade Vlade, saopštio da bi vaučeri ili pismene isprave trebalo da se obezbijede za sve radnike koji su obuhvaćeni socijalnim programom.

Vukčević smatra da bi Vlada trebalo da ispuni zahtjev bivših radnika, jer je ona osnivač i većinski vlasnik EPCG-a i "Radoja Dakića".

"Ministarstvo rada i socijalnog staranja je uzelo podatke radnika koji su napustili fabriku, kako bi stekli utisak da će se brinuti o nama. Evo pet i po godina to niko nije uradio", rekao je Vukčević.

On je dodao da su radnicima u okviru socijalnog programa potrebni vaučeri, jer dolazi zima i nemaju novca da plate struju.

Vukčević je, s obzirom na to da se danas obilježava Međunarodni dan tolerancije, tražio od radnika strpljenje da podnesu toliko prekoračenje roka koji je dat za isplatu njihovih potraživanja.

Dug od 30 miliona eura

Predstavnici oba koordinaciona odbora povjerilaca "Radoje Dakić", prošle sedmice imali su sastanak sa premijerom Igorom Lukšićem, na kojem su se dogovorili da nastave pregovore sa domaćim kompanijama o prodaji zemljišta.

Bivši radnici i povjerioci »Radoja Dakića« podijelili su se nakon što je konzorcijum kompanija „Čelebić“ i Zetagradnja krajem oktobra odustao od kupovine zemljišta bivše fabrike i nastavka pregovora o tom poslu.

Predstavnici kompanija Zetagradnja i "Čelebić" odustali su 27. oktobra od kupovine 221 hiljada kvadratnih metara zemljišta “Radoje Dakić”, za koje su ponudili 35,4 miliona eura.

Bivši radnici se dvije i po godine okupljaju preko puta zgrade Vlade i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.

Radnicima je, pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura. Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg čine Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani i Master Inžinjering za to zemljište nudio je 27 miliona eura.

Bonus video: