Opština Pljevlja pred bankrotom

Odbornicima je predočeno da je dug Opštine preko 20 miliona eura, te da je prethodna vlast na čelu sa Filipom Vukovićem potrošila dva budžeta unaprijed
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2011. 18:53h

Opština Pljevlja je u ozbiljnim finansijskim problemima i prijeti joj kolaps i bankrot, ukoliko se ne preduzmu adekvatne mjere da se sadašnje stanje popravi.

To je zaključak diskusija odbornika skupštinske većine na sjednici lokalnog parlamenta, tokom rasprave o izvještaju o ostvarenju prihoda budžeta Opštine, za prvih devet mjeseci.

Odbornik SNP-a Vladislav Bojović kazao je da dug Opštine iznosi preko 20 miliona eura, objašnjavajući da se to odnosi na dospjele obaveze kredite i dva miliona na zaduženje zbog nabavke vatrogasnih vozila.

Prema njegovim riječima, prethodna vlast na čelu sa Filipom Vukovićem potrošila je dva budžeta unaprijed, a sadašnjoj je ostalo jedino da upravlja tim dugom.

„Politika rasipanja novca koju je vodila prethodna vlast, dovela je do ivice finansijskog kolapsa i bankrota. Ono što su radili nijesu plaćali, a sada sve njihove dugove mora da vraća sadašnja vlast. Svojim načinom vladanja praktično su paralisali opštinu“, rekao je Bojović.

Filip Vuković

On je za ovakvo stanje optužio i Vladu, jer lokalne uprave dovodi do ekonomske i finansijske neizvjesnosti, kako bi kasnije lakše mogla da manipuliše s njima.

DPS: Dug je od 20 miliona je izmišljen

I predsjednik SO Velimir Golubović smatra da je Vlada jedan od najvećih krivaca za loše stanje lokalnih finansija.

„Dug je prevelik u odnosu na fiskalni kapacitet Opštine. Obaveza prethodne vlast je bila, a ja sam na to stalno upozoravao, da se ne ide u rashode koji nemaju pokriće. Zabrinjava stanje kratkoročnog duga, jer je veći od svih ostvarenih budžeta u prethodnih pet godina.

Jedan budžet unaprijed je potrošen, pa građanima treba jasno reći da u narednom periodu neće biti investicija, jer za to nema novca. Na nama je svima da tražimo izlaz iz ovakve situacije“, rekao je Golubović.

Odbornik DPS-a Ljubiša Ćurčić kazao je da je izmišljen dug od 20 miliona eura, navodeći da su obaveze 12,4 miliona.

„Nijedan kredit nije mogao da se dobije bez vaših glasova i za svako zaduženje ste vi glasali. Sve je urađeno uz blagoslov Skupštine“, poručio je Ćurčić, odbornicima SNP, NSD, NS i PzP, koji su dok je DPS u proteklih pet godina imao izvršnu vlast, bili skupštinska većina.

Za Šećera Bajrovića, odbornika SDP, za preveliko zaduženje Opštine krivi su i jedni i drugi, jer su zajedno odlučivali, a neki od članova skupštinske većine učestovali su u izvršnoj vlasti.

SDP napustio salu prilikom govora Stanića

Novica Stanić iz NSD tvrdi da se maćehinski odnos Vlade nije promijenio „ni za dlaku“ kada je predsjednik Opštine bio Vuković, a Golubović je ustvrdio da je bila restriktivnija nego za vrijeme mandata opozicionih predsjednika.

Troje odbornika SDP-a je napustilo salu u trenutku kada je za skupštinsku govornicu izašao Stanić u znak protesta zbog njegove ranije izjave da je ta partija antisrpska i fašistička.

Stanić

Skupština je većinom glasova usvojila predlog predsjednika parlamenta da se pokrene postupak deeksproprijacije u selu Otilovići, „jer nikada nije imalo potrebe da to zemljište postane vlasništvo Opštine, a i njeni vlasnici nisu to željeli“.

Na osnovu pravosnažnih sudskih odluka Opština po tom osnovu treba vlasnicima da plati preko 900.000 eura.

Skupština je za glavnog administratora izabrala Budimira Tanjevića.

Prva mjera legalizacija divljih građevina

Golubović je predložio, a većina podržala, da se uradi popis poslovnog i drugog prostora koji nije u funkciji javnih službi i pokrene postupak prodaje, a novac koristiti za pokriće deficita u budžetu.

„Moramo krenuti u postupak utvrđivanja svih objekata koji su izgrađeni bez odobrenja i krenuti u naplate za uređenje prostora i legalizovati te objekte, jer je značajan prihod ostao nenaplaćen.

Veliki broj lokacija mogao bi se ponuditi tržištu, a na osnovu toga bi se stvorila dva prihoda, jedan po osnovu naplate za građevinsko zemljište, a drugi za uređenje prostora.

Treba provjeriti da li je “Vektra Jakić” dobila odobrenje za rekonstrukciju i utvrditi da li Opština ima pravo da naplati ugovor o komunalnom opremanju od tog preduzeća.

Provjeriti koliki je dug Rudnika uglja po osnovu ugovora iz 2006. i preduzeti mjere da se on naplati”, rekao je Golubović obrazlažući svoje predloge koje je SO prihvatila. Golubović je ocijenio da je i smanjivanje broja zaposlenih u lokalnoj upravi sljedeći potez.

Galerija

Bonus video: