I Montenegro erlajns se žali na skupo gorivo

Vlada je nedavno snizila akcize za dizel gorivo za dva centa, što se nije odrazilo na krajnje maloprodajne cijene
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2011. 07:50h

Građani Crne Gore plaćaju gorivo po cijenama među najvišim u regionu, a na te troškove se sve češće žale i kompanije kojima poslovanje uveliko zavisi od tih troškova.

Vlada je nedavno snizila akcize za dizel gorivo za dva centa, što se nije odrazilo na krajnje maloprodajne cijene, a i ovog puta nema boljih dana za nacionalnog avioprevoznika Montenegro erlajnz.

Trošak goriva, uz aerodromske takse, je jedan od najvećih balasta za sve aviokompanije u Evropi, što je potvrđeno i na nedavno održanoj Generalnoj skupštini Asocijacije evropskih regionalnih prevoznika (ERAA).

Predstavnici aviokompanija, članica ERAA ukazali su na teške uslove poslovanja u toj djelatnosti, dodajući da će trendovi u civilnom saobraćaju i u narednom periodu biti nepovoljni.

Zbog toga su apelovali na vlade i regulatore vazdušnog saobraćaja da se aktivnije uključe u rješavanje problema i pomognu svojim prevoznicima da se lakše izbore sa posljedicama konstantne krize na globalnom nivou.

Nekima prijeti bankrot

Oni su upozorili da zbog teške situacije nekim prevoznicima prijeti i bankrot, što bi se na duži period negativno odrazilo na ukupnu industriju civilnog vazduhoplovstva.

Nacionalni avioprevoznik, Montenegro Airlines, kako je predstavljeno, 62 odsto ukupne kolicine kerozina nabavlja kod Jugopetrola, a u prilog ne idu ni trendovi cijena tokom posljednje tri godine.

Tona tog energenta od aprila 2009. godine kod Jugopetrola je skočila čak 79 odsto sa 448 na 805 eura. Upoređivanja radi, ta cijena je za čak 56 eura veća od prosječne cijene tone na nekom evropskom aerodromu.

Na cijene aviogoriva utiču trendovi na međunarodnom tržištu i oni su, kao i na lokalnom, posljednjih godina bili pod velikim pritiscima. Konkretno, cijene aviogoriva su na stranim tržištima opet porasle na 128 američkih dolara po barelu krajem oktobra, što je i dalje za 35 odsto više nego prošle godine.

"Vrijeme je da evropska regulatorna tijela prepoznaju značaj unutarevropskih prevoznika kao ekonomskih faktora sa kojima će sarađivati, a ne raditi protiv njih, kako bi se ispunili zajednički ciljevi evropske ekonomije, mobilnosti, konkurentnosti i socijalne kohezije", jedan je od zaključaka Generalne skupštine ERAA.

Bonus video: