EK dala pozitivnu ocjenu DRI

Skupština se nedovoljno bavi izvještajima vrhovne revizije
0 komentar(a)
DRI, Foto: Skupština Crne Gore
DRI, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 30.04.2018. 09:41h

Evropska komisija (EK) je u posljednjem izvještaju o napretku dala pozitivne ocjena za rad Državne revizorske institucije (DRI) i ukazala je da ta institucija u potpunosti ne može pokriti široki mandat sa postojećim brojem kadrova.

“Tokom izvještajnog perioda (oktobar 2016 - februar 2018. godine) DRI je zaposlio šest novih revizora, što dovodi do ukupnog broja od 45 (od ukupno 65 zaposlenih)” konstatovano je u izvještaju EK-a.

Ocijenjeno je da se Skupština nedovoljno bavi nalazima DRI i ne postoji rasprava ili izvještavanje o primjeni najvažnijih politika i propisa. Naglašeno je i da se preporuke vrhovne monetarne institucije dosljedno ne primjenjuju.

Preporuka je da Crna Gora u ovoj godini osigura usvajanje revizorske metodologije koja je u potpunosti u skladu sa međunarodnim standardima vrhovnih revizorskih institucija. U oblasti kvaliteta revizorskog rada, kako piše u izvještaju EK, DRI je usvojio metodologiju za vršenje revizije završnog računa budžeta države, ali još nije razvio metodologiju potpunosti usklađenu sa međunarodnim standardima.

Za poglavlje 32 (finansijski nadzor) EK je naveo da je Crna Gora umjereno spremna u oblasti finansijske kontrole.

“Sveukupno je ostvaren određeni napredak, kao i dobar napredak u oblasti interne i eksterne revizije. Dalji napori su neophodni za jačanje svijesti o značaju odgovornosti rukovodilaca i interne kontrole”, piše u izvještaju.

Član Senata DRI Branislav Radulović za “Vijesti” je kazao da su u DRi zadovoljni ocjenama EK kada je riječ o poglavlju 32, te da ih pozitivne ocjene dodatno obavezuju da razvijaju unutrašnje kapacitete u cilju daljeg razvoja budžetske kontrole.

Bonus video: