Od jula i nove stavke na računima za struju

Pored dugačkog spiska nameta na računima za struju, biće dodate naknade za podsticaj proizvodnje iz hidrocentrala i vjetroelektrana i rad operatora tržišta izdvojenog iz Elektroprenosa
77 pregleda 0 komentar(a)
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.11.2011. 08:43h

Maksimalno dozvoljeni prihod je metod kojim će se energetskim preduzećima utvrđivati i odobravati troškovi, koje će pokrivati preko cijena struje.

To je ukazano nacrtom pravila Agencije za energetiku, kojim se potrošači dodatno opterećuju novim naknadama od jula iduće godine, što je diktirao Zakon o energetici.

Pored dugačkog spiska nameta na računima za struju, biće dodate naknade za podsticaj proizvodnje iz hidrocentrala i vjetroelektrana i rad operatora tržišta izdvojenog iz Elektroprenosa. Predviđena je i dosadašnja stavka za reaktivnu energiju, koju plaćaju potrošači koji je prekomjerno preuzimaju. Domaćinstvima se dosad nije obračunavala, a i sad je taj namet planiran za one koji je prekomjerno koriste.

Potrošena struja je samo trećina ukupne cijene

Potrošena struja tokom mjeseca čini samo oko trećinu ukupne cijene. Većina opterećenja odnose se na usluge za korišćenje distributivne i prenosne mreže, tehničke gubitke u oba sistema u nižoj i višoj tarifi, fiksni dio angažovanja distributivnog kapaciteta i naknadu snabdjevaču. Uz porez na dodatu vrijednost, obračunavaju se kamate za one koji ne plaćaju račune na vrijeme ili popuste za nagradu redovnim platišama.

Otvorena rasprava o nacrtima tri metodologije za utvrđivanje regulatornog prihoda, odnosno cijena i tarifa za korišćenje distributivne i prenosne mreže, pokazaće do 5. decembra mane i prednosti novih pravila.

RAE je predvidio maksimalni dozvoljeni prihod, a to je vrsta ekonomske regulacije koja ima za cilj da ograniči dozvoljeni prihod energetskog preduzeća.

"I da poveća njegovu efikasnost primjenjujući regulatorne periode koji su duži od jedne godine, tokom kojih je energetskom preduzeću dozvoljeno da zadrži uštede od smanjenja troškova poslovanja na koje može uticati. Agencija ih uzima u obzir prilikom utvrđivanja dozvoljenog prihoda za naredni regulatorni period", objasnili su u nacrtu pravila, koja će usvojiti do kraja decembra.

Dva nova cjenovna udara u 2012.

Predviđeno je da javni snabdjevač kupuje energiju od trgovaca, na tržištu energije ili iz uvoza, primjenjujući „najbolje poslovne prakse i mjere kojima se obezbjeđuje najprihvatljivija regulisana tarifa za krajnje kupce“. To je tako napisano, bez čvršćeg obavezivanja da moraju obezbijediti najniže cijene koje utiču na krajnje potrošače. Jedna od glavnih primjedbi za pravila, kojim su računali važeće cijene, bilo je da se ne može očekivati da Proizvodnja Elektroprivrede, koja je tržišna djelatnost, i druga cjelina Snabdijevanje dogovore cijene koje bi štetile krovnoj zajedničkoj kompaniji zarad povoljnosti potrošačima.

Naredni regulatorni period trajaće tri godine, a počinje 1. jula 2012. s tim što će se od sredine svake godine provjeravati troškovi i prihod kompanija. Amortizacija i povrat na investicije će se određivati na početku svakog regulatornog perioda.

Elektroprivreda i Elektroprenos obavezni su da do 28. februara dostave zahtjeve za određivanje narednog dozvoljenog prihoda.

Iz RAE je ukazano da mogu da traže i promjenu važećih cijena, ukoliko je došlo do odstupanja troškova koje ne mogu kontrolisati za pet odsto u odnosu na one koje potrošači pokrivaju od aprila ove godine.

Potrošači tako mogu dočekati dva cjenovna udara iduće godine - po planiranoj odluci od 1. aprila do 30. juna, pa od glavnih cijena od jula kojim će biti odobren naredni trogodišnji prihod.

Bonus video: