Pale akcije A2A zbog investicija u Crnoj Gori

Nakon kritika na poslovanje A2A u Crnoj Gori od strane opozicije, A2A je i od Opštine Milano primila zahtjev za podnošenjem detaljnog izvještaja o operaciji
84 pregleda 0 komentar(a)
Berluskoni i Đukanović, Foto: Boris Pejović
Berluskoni i Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.11.2011. 09:26h

Pad akcija A2A, i negativno poslovanje EPCG, je u Italiji kao posljedicu imalo političke pritiske na A2A u gradovima Milano i Breša, i bili su tema u više italijanskih medija. Najčitaniji italijanski list “La Republika”, naveo je da se radi o “velikoj nevolji za A2A u Crnoj Gori”.

Nakon kritika na poslovanje A2A u Crnoj Gori od strane opozicije u Breši, A2A je i od Opštine Milano primila pismeni zahtjev za podnošenjem detaljnog izvještaja o operaciji koja je dovela do investicije od 436 miliona eura u zamjenu za 43,7 odsto akcija crnogorske EPCG, i to u vrijeme kad je Milanom upravljala gradnonačelnica Leticija Morati iz partije Silvija Berluskonija Narod slobode.

Političke prilike u Milanu promijenjene su dolaskom Đulijana Pisapie iz Demokratske partije na mjesto gradonačelnika, što se odrazilo i na odnose u upravi A2A, s obzirom na to da kontrolu nad njenim akcijama imaju gradovi Milano i Breša sa podjednakim udjelom od po 27,5 odsto.

Međutim, bez obzira na indikacije o otežanoj komunikaciji unutar upravnih i kontrolnih odbora sada kada je u Breši na vlasti i dalje desnica, a u Milanu ljevica, A2A izaziva razne sumnje o investicijama u EPCG kako u Milanu tako i u Breši, pišu italijanski mediji.

Negativno poslovanje EPCG imalo je posljedice po A2A i na berzi.

U četvrtak u 15.20 zabilježen je pad akcija od 2,35 odsto i cijena od 0,89 eura

Rojters navodi da su akcije A2A u jakom padu nakon što su najavljeni rezultati tokom prvih 9 mjeseci 2011. godine i nakon procjena da će bruto zarada italijanske kompanije ove godine biti 5 do 10 odsto manja nego prošle.

U četvrtak u 15.20 zabilježen je pad akcija od 2,35 odsto i cijena od 0,89 eura.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: