Prodaja novih automobila u Crnoj Gori slabo ide

U periodu popusta nema razlike u cijeni automobila, bilo da ih građani kupuju na kredit ili za keš
103 pregleda 0 komentar(a)
gužva, primorje, Foto: Ilustracija
gužva, primorje, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 06.11.2011. 15:01h

Prodaja novih automobila u Crnoj Gori, prema riječima njihovih distributera, veća je u odnosu na prethodnu godinu i do 38 odsto, ali rezultati i dalje nijesu zadovoljavajući. Predstavnici kompanije Kia Montenegro kazali su agenciji Mina-business, da su tokom ove godine prodali oko 120 automobila, 38 odsto više nego prethodne. „Pojava novog modela Kia Sportaža , uticala je na povećanu prodaju automobila tokom ove godine“, objasnili su iz te kompanije i dodali da je osim tog modela naprodavaniji automobil KIA Sid. Predstavnici te kompanije su naveli da, iako je prodaja bolja nego prethodne godine, nije u skladu da njihovim očekivanjima.

Kia Sid

„Prodajom nijesmo zadovoljni, mogla bi biti i bolja. Međutim, već dvije godine nemamo u ponudi cjenovno pristupačnija vozila od osam do 12 hiljada eura, a najprodavanija su upravo ta jeftinija kola“, saopštili su iz kompanije.

Oni su dodali da će početkom naredne godine u ponudi biti i ta jeftinija vozila i da očekuju da će to povećati prodaju. Automobili marke Kia koštaju od osam do 35 hiljada eura.

Svaki model ima svoj popust

Verano Motorsu, koji je uvoznik i distributer Pežoa, tvrdi da je, u odnosu na period prije početka ekonomske krize, prodaja vozila opala, iako ove godine bilježi blagi rast. „Prodaja automobila veća je u odnosu na prethodnu godinu 20 odsto, prodali smo 117 vozila“, kazali su agenciji Mina-business predstavnici kompanije i dodali da još nijesu zadovoljni rezultatima prodaje, jer nije ni primaći onome što bi prodaja trebalo da bude . Oni su naveli da su popusti na vozila bili isti kao i prošle godine.

„Popusti su uglavnom od 500 eura do dvije hiljade, svaki model ima svoj popust. Dešava se da isti model automobila ima različiti popust, sve zavisi od kubikaže i da li je dizel ili benzinac“, objasnili su iz kompanije.

Pežo 207

Automobili koje oni prodaju koštaju se od 8,5 hiljada eura do 35 hijada eura, dok su najprodavaniji Pežo 207 i 308. Iz kompanije Krisma trejd kazali su agenciji Mina-business da su prošlogodišnji rezultati prodaje automobila bili zanemarljivi i da su tokom ove godine prodali veći broj auta. Zbog finansijske situacije, kako su objasnili, potražnja za automobilima je znatno opala u odnosu na 2009. godinu i ranije, sigurno 50 odsto. „Građani se, s obzirom na trenutnu situaciju, više odlučuju za kupovinu automobila preko kredita“, rekli su iz te kompanije. Oni su dodali da u periodu popusta nema razlike u cijeni automobila, bilo da ih građani kupuju na kredit ili za keš, međutim, van akcija, uvijek postoji određeni popust za gotov novac. Krisma je generalni zastupnik Forda za Crnu Goru.

Bonus video: