Subotić platio porez za zemlju koju je prodao Šinavatri

Subotićeva firma platila je prije dvije sedmice 14.500 eura poreza na nepokretnost za prošlu godinu za četiri hektara zemlje na ostrvu Sveti Nikola, koje je lani prodala firmi bivšeg tajlandskog premijera
212 pregleda 0 komentar(a)
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.04.2018. 06:34h

Budvanska kompanija „San investments“ beogradskog biznismena Stanka Subotića Caneta platila je prije dvije sedmice 14.500 eura poreza na nepokretnost Opštini Budva za prošlu godinu, i to za četiri hektara zemlje na ostrvu Sveti Nikola, koje je lani prodala firmi bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre.

Uplata stoji u analitičkoj kartici, koja je objavljena na opštinskom sajtu. Ovim je Subotićeva firma praktično izmirila sve poreske obaveze prema lokalnoj upravi i Šinavatrinom „Global TS Montenegro“, koji se još prošle godine uknjižio kao vlasnik atraktivnog zemljišnog kompleksa, predao jugoistočni dio ostrva sa svim izmirenim obavezama, kako prema lokalnoj, tako i državnoj upravi.

Šinavatrina firma zaključila je u aprilu prošle godine kupoprodajni ugovor sa „San investments“, kojim je postala vlasnik 37 hiljada kvadrata zemlje na popularnim Havajima, plativši 24 miliona eura.

Na uknjiženje se čekalo praktično puna dva mjeseca, jer je ostrvo bilo pod hipotekom Prve banke, na ime kredita od 20 miliona eura, koliko je „San investments“ uzela prije gotovo deceniju od banke Aca Đukanovića, brata novog predsjednika Crne Gore i lidera DPS Mila Đukanovića.

Prva banka je upisala kaucionu hipoteku u iznosu od 15 miliona eura sa zabranom otuđenja i opterećenja.

Šinavatra je time postao novi, treći po redu vlasnik atraktivnog dijela ostrva. Staromještanke su prije gotovo dvije decenije prodale dio ostrva beogradskom biznismenu, nekadašnjem političaru JUL-a Nenadu Đorđeviću. Đorđević je započeo gradnju turističkog komleksa, ali je zaustavljen, jer nije postojalo planskih dokumenata, nakon čega se odlučuje da 2007. proda zemlju sa započetim građevinama za 20 miliona Subotićevoj kompaniji, koja se kreditno zadužuje kod Prve banke.

Nakon preuzimanja ostrva, Subotić je imao velike planove ali nedostatak planske dokumentacije, te dolazak ekonomske krize 2008. onemogućavaju da se realizuje ambiciozni plan - izgradnja dvije marine, jedne uz zidine Staroga grada i druge na ostrvu koje bi povezivala nesvakidašnja pasarela, duga 600 metara uz prateće hotelske kapacitete. Zbog nevraćenog kredita Prva banka je u dva navrata pokušavala da proda taj dio ostrva, ali odustaje, nakon što je navodno dio obaveza „San investments“ vratila.

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije. On je po Forbsovoj listi, zvanično najbogatiji Crnogorac, čije se bogatstvo procjenjuje na 1,6 milijardi eura.

Najbogatiji Crnogorac, a u gubicima

I pored nesumnjivog bogatstva, Šinavatrina firma se ne može pohvaliti sa poslovanjem u Crnoj Gori. Global TS Monegenrgo poslovao je u 2017, kako stoji u finansijskom iskazu dostavljenom Poreskoj upravi, sa gubitkom od 52.529. Firma koja je registrovana 2015. do sada je nagomilala gubitak od 82.851 euro.

Bonus video: