MANS: Ministarstvo da ne povlađuje kockarskom lobiju

MANS je preporučila Ministarstvu da ukine monopolske odredbe kojima se favorizuju firme povezane sa biznismenom Branislavom Mićunovićem
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 16:55h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je Ministarstvo finansija da povodom aktuelnog Nacrta izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću ne povlađuje kockarskom lobiju na račun javnog interesa, već da obezbijedi mehanizme za sprječavanje pranja novca.

Iz MANS-a su tražili od Ministarstva i da predvidi veće naknade za igre na sreću, kako bi teret finansijske krize, pored građana, dijelom snosili i takozvani kontroverzni biznismeni koji kroz igre na sreću ubiraju ekstra profite.

Ta nevladina organizacija uputila je danas set komentara na izmjene zakona o igrama na sreću i preporučila Ministarstvu da ukine monopolske odredbe kojima se favorizuju firme povezane sa biznismenom Branislavom Mićunovićem.

"Monopolske odredbe zakona favorizuju Lutriju Crne Gore, koja jedina ima koncesiju za priređivanje lutrijskih igara, a u čijem Odboru direktora je Andrea Mićunović, kćerka Branislava Mićunovića", rekli su iz MANS-a.

Ministarstvo povlađuje interesima Lutrije Crne Gore

Zakonom se definiše da se koncesija za lutrijske igre može dodijeliti samo jednom koncesionaru i to isključivo ako je organizovan kao akcionarsko društvo, što Lutrija Crne Gore, kako podsjećaju iz MANS-a, jeste.

Osim toga, kako su naveli, zakon nalaže da je jedan od ključnih kriterijuma za dodjelu koncesija, broj prethodno izdatih.

“Zanimljivo je da od ukupno sedam kazina u Crnoj Gori, tri drži firma Džekpot /Jackpot/ čiji je osnivač i vlasnik upravo Branislav Mićunović zajedno sa Savom Grbovićem, koji je, zvanično, većinski vlasnik i Lutrije Crne Gore

Oni su poručili da Ministarstvo umjesto da ukine monopolske odredbe, u tekstu izmjena zakona povlađuje interesima Lutrije Crne Gore i obezbjeđuje im monopol u toj izuzetno profitabilnoj djelatnosti.

"Posebno je zanimljivo da je Ministarstvo u avgustu na javnoj raspravi o izmjenama zakona, predstavilo niz dobrih rješenja, ali je oktobru izašlo sa novim, očigledno popuštajući pred zahtjevima kockarskog lobija, čime je obesmislilo pokušaj da se u ovu oblast uvede više reda i omogući veći priliv sredstava u budžet", poručili su iz MANS-a.

Od sedam kazina u Crnoj Gori tri vlasništvo Branislava Mićunovića

Iz MANS-a podsjećaju da u oktobarskoj verziji izmjena zakona nema odredbi koje obavezuju kazina da vode evidenciju o uplatama koje prelaze 15.000 eura, u cilju sprječavanja pranja novca.

U zemljama regiona, kako su precizirali, kladionice i automati plaćaju naknade po više osnova i to u znatno većim iznosima

U MANS-u tvrde da novi zakon neće povećati izdatke kontroverznih biznismena koji su vlasnici kazina, kladionica i automat klubova, a koji državi Crnoj Gori plaćaju znatno manje naknade, nego njihove kolege u regionu.

Oni su podsjetili da se u Crnoj Gori plaća godišnja fiksna naknada po kazinu od 50.000 eura i mjesečna koja se računa po stopi od deset odsto od osnovice dnevnih obračuna.

"U regionu, međutim, fiksna godišnja naknada se po kazinu plaća i po pola miliona eura, dok se mjesečne računaju po stopi od 15 odsto. Pored toga, mjesečna fiksna naknada po automatu je 50 eura, a po kladionici po 500 eura, a varijabilni dio se računa po osnovici od deset odsto", kazali su iz MANS-a.

U zemljama regiona, kako su precizirali, kladionice i automati plaćaju naknade po više osnova i to u znatno većim iznosima.

Turniri u kazinskim igrama više se ne pominju

"Prema posljednjem predlogu izmjena priređivači će praktično kontrolisati sami sebe i o tome izvještavati državu, koja neće imati faktički uvid u to da li oni varaju građane na način što kartice sa dobicima uopšte ne puštaju u promet"

"Ipak, nakon pritiska kockarskog lobija turniri u kazinskim igrama se u zakoni više ni ne pominju", tvrde u MANS-u.

Predstavnicima MANS-a simptomatično je i to što Ministarstvo nije detaljnije regulisalo uslove za igre na sreću putem interneta i drugih telekomunikacionih sredstava, iako je poznato da ta oblast postaje sve atraktivnija, pa su je i zemlje regiona preciznije definisale.

"Naročito je indikativna činjenica da je u oktobarskoj verziji Ministarstvo odustalo od prvobitnog rješenja iz avgusta da priređivači igara plaćaju državi jednokratnu naknadu u iznosu od pola miliona eura", objašnjavaju iz MANS-a.

Oni tvrde da su nakon pritiska kockarskog lobija izbrisane i odredbe zakona koje su predviđale da država kontroliše da li priređivači igara na sreću zaista štampaju i distribuiraju srećke, lutrije i kartice na kojima se nalaze dobici.

"Prema posljednjem predlogu izmjena priređivači će praktično kontrolisati sami sebe i o tome izvještavati državu, koja neće imati faktički uvid u to da li oni varaju građane na način što kartice sa dobicima uopšte ne puštaju u promet", zaključili su iz MANS-a.

Galerija

Bonus video: