Suštinsko pitanje je kolika će biti cijena struje i da li ćemo moći da je platimo

"Svake godine će se proizvoditi manje struje, jer temperatura raste, a snijega je manje", poručio je Radulović
0 komentar(a)
skupstina1_1, Foto: B. PEJOVIĆ
skupstina1_1, Foto: B. PEJOVIĆ
Ažurirano: 04.11.2011. 11:13h

Energetski sektor Crne Gore karakterišu nedovoljna iskorišćenost raspoloživih resursa, slaba naplata i visoke cijene struje, gubici na distributivnoj mreži, odsustvo konkurencije i loše vođenje energetske politike, ocijenili su juče poslanici u parlamentu.

Poslanik Nove srpske demokratije Strahinja Bulajić je tokom skupštinske rasprave o izvještaju o radu Regulatorne agencije za energetiku (RAE) u prošloj godini ocijenio da se država duži niz godina ne odnosi domaćinski prema energetskom sektoru, što potvrđuje i činjenica da se upravljanje Elektroprivredom (EPCG) prepušta strateškom partneru, italijanskoj kompaniji A2A.

"Čudi takav brutalan odnos Vlade",rekao je Bulajić i pitao da li to znači da će budući energetski razvoj Crne Gore zavisiti od želja strateških partnera.

On smatra i da tarife za utrošenu električnu energiju nijesu dobre, odnosno da bi ih trebalo korigovati i smanjiti, što potvrđuje niz podataka o proizvodnji, potrošnji, uvozu i izvozu struje.

Biće "strujnog udara"

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Velizar Kaluđerović kazao je da će država u narednom periodu morati da se pozabavi pitanjem dugovanja domaćinstava za utrošenu električnu energiju, koja dostižu 100 miliona eura, jer je to veliki problem Crne Gore.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović ocijenio je da će biti “strujnog udara” za građane, ove ili za deset godina.

"Suštinsko pitanje je kolika će biti cijena električne energije i da li ćemo moći da je platimo"

"Suštinsko pitanje je kolika će biti cijena električne energije i da li ćemo moći da je platimo. To je budućnost Crne Gore. Energija je budućnost, problem je iskorišćenost potencijala. Svake godine će se proizvoditi manje struje, jer temperatura raste, a snijega je manje", poručio je Radulović.

Zato je, kako je dodao, propao tender za hidroelektrane (HE) na Morači, jer ona ne može dati vršnu energiju, niti se na njoj mogu graditi visoke brane.

Mora se voditi računa o interesima Crne Gore

Aleksandar Damjanović iz SNP-a podržao je predstavnike RAE u naporima da se odupru zahtjevima i pritiscima pojedinih energetskih preduzeća i Vlade, u domenu svojih ingerencija, navodeći primjer zahtjeva EPCG za odobravanje poskupljenja električne energije od 80 odsto.

On je, govoreći o slaboj naplati i gubicima, poručio da se mora voditi računa o interesima Crne Gore, a ne samo strateškog partnera.

"Imate dosta prostora da se time pozabavite", rekao je Damjanović i dodao da bi prilikom upoređivanja cijena električne energije sa onima iz EU trebalo voditi računa i o platežnoj moći i primanjima stanovništva.

"Mora se voditi računa o interesima Crne Gore, a ne samo strateškog partnera"

Poslanik SNP-a Svetozar Golubović, smatra da bi RAE mogla obezbijediti bolju zaštitu potrošača kroz kontrolu rada energetskih preduzeća i kvaliteta snabdijevanja električnom energijom, ali i u saradnji sa inspekcijskim službama.

Veselin Bakić iz SNP-a upozorio je da su investicije u sektor energetike nedovoljne, a tržište zatvoreno, s obzirom na to da EPCG i dalje ima monopolski položaj.

Aleksandar Damjanović iz SNP-a podržao je predstavnike RAE u naporima da se odupru zahtjevima i pritiscima pojedinih energetskih preduzeća i Vlade, u domenu svojih ingerencija, navodeći primjer zahtjeva EPCG za odobravanje poskupljenja električne energije od 80 odsto

Bonus video: