Centralna banka: Kreditna aktivnost banaka u padu

Zaključeno je da se do kraja prvog kvartala 2012. godine "mora" završiti testiranje bankarskog sektora kako bi se procijenila "neophodnost" dokapitalizacije banaka
0 komentar(a)
Centrala banka, Foto: Arhiva Vijesti
Centrala banka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.11.2011. 18:10h

Centralna banka Crne Gore ocijenila je da je nivo nekvalitetnih kredita u bankarskom sektoru pao ispod 20 procenata, te da je likvidnost i solventnost banaka visoka.

Savjet Centralne banke je međutim ukazao da je kreditna aktivnost banaka i dalje u padu, što je slučaj i sa aktivom bankarskog sektora, saopšteno je nakon sjednice.

Zaključeno je da se do kraja prvog kvartala 2012. godine "mora" završiti testiranje bankarskog sektora kako bi se procijenila "neophodnost" dokapitalizacije banaka.

Procjena Centralne banke je da je ekonomija u prvoj polovini godine ostvarila rast od 2,5 procenta, ali krovna finansijska institucija u zemlji ukazuje da se i pored "oporavka privrede efekti krize i dalje osjećaju".

Crnogorska privreda je u prethodnoj godini ostvarila profit od 29,5 miliona eura u odnosu na gubitak iz 2009. godine koji je bio 101,5 miliona eura.

"U prošloj godini došlo je do oporavka privredne aktivnosti, rasta aktive kompanija i kapitala", navodi se u zaključcima sa sjednice savjeta Centralne banke i ukazuje na "ograničeno" finansiranje privrede u dugom i kratkom roku.

Ukazano je da je u poslovanju preduzeća primjetan nizak nivo gotovine, "što uz rast poreskih obaveza i kratkoročnih finansijskih obaveza može stvoriti dodatni pritisak na likvidnost preduzeća u narednom periodu."

Rast je zabilježen u prerađivačkoj industriji, proizvodnji električne energije, gasa, vode, građevinarstvu, saobraćaju i turizmu, dok je pad registrovan u poslovima finansijskog posredovanja, trgovini i poljoprivredi.

Bonus video: