A2A nije objavila ugovor jer čeka novi dogovor

Kosentini kaže da neobjavljivanje ugovora A2A sa Vladom Crne Gore sklopljenog 2009. godine samo po sebi potvrđuje postojanje “tajnog protokola"
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2011. 10:25h

Opštinski savjetnik i predstavnik opozicione partije “Italija vrijednosti”, Alfredo Konsentini, obratio se gradonačelniku Breše Adrijanu Paroliju, za “tajni dogovor vezan za operaciju A2A sa Vladom Crne Gore”, uz zahtjev da mu isti odgovori pismenim putem na postavljena pitanja.

Konsentini je tražio od prvog građanina Breše, kao i od predsjednika kontrolnog odbora A2A, da se izjasne da li su upoznati o “tajnom protokolu” između A2A i Vlade Crne Gore.

Italijanski opozicioni političar pozvao se na članak iz ljevičarskog lista “Il fato gvotidiano”, u kojem se između ostalog navodi kako bi akcionari kompanije A2A, kao i opštine Milano i Breša morali biti upoznati u slučaju postojanja takvih dogovora s obzirom na to da su u te operacije uložili preko 480 miliona eura.

Kosentini je u svom obraćanju gradonačelniku Breše naveo i kako mu je nedavno predsjednik kontrolnog odbora A2A, Gracijano Tarantini, na isto pitanje odgovorio kako nije upoznat sa postojanjem tajnih dogovora sa crnogorskom Vladom.

Međutim, Kosentini kaže da neobjavljivanje ugovora A2A sa Vladom Crne Gore sklopljenog 2009. godine samo po sebi potvrđuje postojanje “tajnog protokola, te da to nije u skladu sa obavezom 'totalne transparentnosti' kompanija koje su, poput A2A, kotirane na berzi”.

Italijanski političar zahtijeva od svog gradonačelnika da mu objasni koje će korake preduzeti da bi zaštitio interese grada Breše “od svih onih koji su realizovali i pokrili operaciju definisanu u medijima kao mutnu i opasnu i koja je kompaniju A2A već previše koštala”.

Konsentini se u obraćanju gradonačelniku poziva na pismo koje je A2A poslala listu “Il fato gvotidiano”, a u kojem piše da ugovor koji su A2A i Vlade Crne Gore potpisale nakon tendera za djelimičnu privatizaciju EPCG 2009. godine, nije do sada objavljen jer je “prikladnije odložiti odluku o eventualnoj objavi ugovora do momenta implementacije amandmana”. U pomenutom pismu A2A navela je da ugovor “nije do sada objavljen jer, osim uobičajenih principa rezervisanosti kojih se A2A pridržava kod svih važnih ugovora, u ovom specifičnom slučaju su u toku pregovori sa Vladom Crne Gore vezano za pojedine amandmane samom ugovoru, a čiji je cilj poboljšanje upravljanja i razvoja EPCG i energetskog sektora u Crnoj Gori”.

Kompaniju A2A i Vladu očekuju pregovori o izmjeni investicionih uslova iz ugovora, jer Italijani nijesu ispunili dosadašnje uslove koji se odnose na iznos prihoda. Iz A2A su se pravdali da taj uslov nijesu mogli ispuniti jer nije došlo do poskupljenja struje kojeg su očekivali.

A2A kontrolišu direktno opštine Milano i Breša, iz čijih je komunalno-energetskih kompanija ova i nastala 2008. godine. Iz ovog razloga, politički pritisci na A2A često su tema lokalnih medija. Značajan dio profita kompanije A2A ide direktno u zvanične gradske budžete Milana i Breše, pa je u aprilu bilo i političkih pritisaka vezanih za odluku uprave A2A da najveći dio svog profita narednih nekoliko godina ulaže u dalje projekte umjesto da isplaćuje dividende. Tom prilikom je političar vladajuće koalicije, Nikola Galicoli iz Sjeverne Lige, oštro reagovao vršeći pritisak na upravu A2A da ima u vidu da 30 odsto opštinskog budžeta Breše već tradicionalno zavisi upravo od profita A2A, i to još iz doba dok je ona radila kao državna komunalna kompanija.

Dvanaest od ukupno petnaest članova kontrolnog borda A2A biraju direktno administracije opština Milano i Breša, koje imaju po 27,5 odsto njenih akcija.

Formiranje kompanije A2A ujedinjenjem postojećih komunalno energetskih kompanija iz Milana i Breše zvanično je objašnjeno željom da se poveća konkurentnost italijanskih energetskih kompanija na rastućem Evropskom energetskom tržištu, ali i da bi se kompanija iz Milana spasila od finansijskih problema u koje je bila zapala.

Bonus video: