Crnogorski proizvođači na sajmu hrane i pića u Prištini

Domaći proizvođači imaju mogućnosti da kroz promociju svojih proizvoda budu više prisutni na kosovskom i regionalnom tržištu
0 komentar(a)
PLANTAZE, Foto: Zoran Đurić
PLANTAZE, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.10.2011. 11:50h

Crnogorski proizvođači predstavili su se na međunarodnom sajmu hrane i pića Agrokos 2011. u Prištini, što je veoma važno s obzirom na nove trgovinskim okolnosti, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Sajam je, kako navode, tokom cijele decenije bilježio konstantan rast kao vrlo važan spoj s istaknutim učesnicima u oblasti agrobiznisa, hrane i pića sa Kosova, u zemljama regiona, EU i van nje.

"Tokom sajma su promovisani novi proizvodi i iz Crne Gore što je veoma važno s obzirom na to da se ovogodišnje izdanje sajma održavalo u novim trgovinskim okolnostima koje su stvorene nakon primjene recipročnih mjera sa Srbijom i uklanjanje istih mjera nedavno", navedeno je u saopštenju PKCG.

S druge strane, domaći proizvođači, kako se dodaje, imaju mogućnosti da kroz promociju svojih proizvoda budu više prisutni na kosovskom i regionalnom tržištu.

Generalni sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Kosova, Kaplan Halimi sa saradnicima, posjetio je štand sa crnogorskim proizvodima i tom prilikom pokazao zainteresovanost za intenziviranje privredne saradnje.

"On je kazao da će budžet Ministarstva naredne godine biti veći, a time i veća podrška u sektoru poljoprivrede u njihovoj zemlji i da će se sljedećeg ljeta otvoriti još više potrebnih skladišta za čuvanje poljoprivrednih proizvoda", naveli su iz PKCG.

Zamjenik direktora Švajcarske Kancelarije za razvoj, Nils Rrozeman smatra poljoprivredni sektor kao vrlo važan.

Prema njegovim riječima, ruralni razvoj koji podržava i privatni sektor, biće veći potencijal za stvaranje novih radnih mjesta i da je ta činjenica važna za sve zemlje Balkana.

Na sajmu, koji se danas završava, učestvuje više od 250 kompanija iz 20 zemalja.

Na štandu Privredne komore Crne Gore svoje proizvode su izložili Plantaže, Duvanski kombinat Podgorica, Pivara Trebjesa, fabrika vode Lipovo, Flores, Bonesa, Eko meduza, Mesopromet – Franca, Martex, Crnagoracoop, Nikšićki mlin, Bjelasica Rada, Darma i Pirella.

Uslove za predstavljanje crnogorskih proizvoda PKCG je obezbijedila u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i USAID-om.

Bonus video: