Opštinska kasa u Budvi lakša za 27 miliona eura

Odluka o rebalansu budžeta trebalo bi da se nađe na predstojećem skupštinskom zasjedanju, zakazanom za polovinu novembra, do kada će biti utvrđen tačan iznos
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2011. 18:55h

Iako je bilo projektovano da se tokom ove godine u opštinsku kasu metropole turizma „slije“ 57,7 miliona eura, ona će, ipak, biti lakša za najmanje 27 miliona. Za taj iznos će biti izvršen i rebalans budžeta”, potvrđeno je „Vijestima” u Opštini.

Odluka o rebalansu budžeta trebalo bi da se nađe na predstojećem skupštinskom zasjedanju, zakazanom za polovinu novembra, do kada će biti utvrđen tačan iznos.

Za sada, projekcije su da bi rebalans trebalo da bude izvršen na oko 31, odnosno 32 miliona eura, koliko je realna suma koju bi Opština trebalo da prihoduje ove godine.

Manjak od 27 miliona eura, koliko je Opština namjeravala da još prihoduje, prema saznanjima “Vijesti”, je nastao jer nijesu uspjeli da naplate 21 milion eura na ime komunalija od investitora.

Naime, toliku sumu Opština je planirala da „ubere“ od građevinskih obrtnika i kompanija koji su po starom zakonu dobili građevinske dozvole. To znači da je njima data mogućnost da tek po izgrađenom objektu, odnosno prije dobijanja upotrebne dozvole, izmire komunalije, a do tada Opština nema mehanizme da sa njima zaključi ugovore o naplati komunalija.

Manjak će uticati na plan investicija

Imajući u vidu da je novim zakonskim rješenjima izdavanje dozvola za građevinske objekte veće od hiljadu kvadrata prenijeto na lokalni nivo, onog momenta kada im isteknu građevinske dozvole, a koje su oročene na tri godine, Opština će dobiti mogućnost da započne naplatu višemilionskih potraživanja.

Imajući u vidu i da gotovo svim većim građevinarima dozvole počinju da ističu od polovine naredne godine, to će se svi oni morati „pojaviti“ u Opštini da se dogovore oko izmirivanja komunalija.

Gotovo odlična naplata je ostvarena od naplate poreza, pa će projekcije od 8,39 miliona eura, od čega 4,2 miliona od naplate poreza na nepokretnost.

Gotovo odlična naplata je ostvarena od naplate poreza, pa će projekcije od 8,39 miliona eura, od čega 4,2 miliona od naplate poreza na nepokretnost, a 2,6 miliona od poreza na promet nepokretnosti, biti do kraja godine u potpunosti ostvarene, pa čak i premašene.

Manjak od 27 miliona eura, koliko nije bila u mogućnosti da naplati, svakako će se odraziti, prije svega, na plan investicija, pa će mnogi investicioni projekti, planirani za ovu godinu, morati da sačekaju narednu, kada se očekuje efikasnija naplata komunalija, od gotovo svih velikih građevinskih firmi u Budvi.

Zakazala i prodaja nepokretnosti

Takođe, manjak od oko šest miliona eura je i u neostvarenoj prodaji nepokretnosti. Opština je od prodaje zemlje i ostalih nepokretnosti ove godine planirala da zaradi 9,5 miliona eura, ali se na javnim licitacijama našalo svega nekoliko parcela, od kojih je zaradila tri miliona.

Ostale nepokretnosti, koje je planirala da proda, takođe će biti prenijete u budžet za narednu godinu. Iako je ostvaren manjak od prodaje zemlje, ipak, to je ohrabrujuća okolnost, ako se zna da je lokalno rukovodstvo odustalo od prodaje mnogih atraktivnih parcela, čekajući „bolje dane“ na tržištu nekretnina.

Ove godine je bilo planirano da se od od naplate komunalija ostvari priliv od čak 37 miliona eura, i to 22 miliona od građevinskih obrtnika, velikih hotelijera i ostalih preduzeća, dok je od građana planirana naplata od oko 15 miliona eura.

Bonus video: