Rusi tvrde da su u KAP uložili 408 miliona dolara

Taj novac, prema informacijama “Vijesti”, trošen je za investicije, plaćanje dugova i pokrivanje troškova u periodu kada je cijena aluminijuma na berzi bila ispod cijene proizvodnje
79 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Šojgu i Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Sergej Šojgu i Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.10.2011. 08:03h

Iz uprave Kombinata aluminijuma juče je “Vijestima” stiglo objašnjenje u vezi s prošlonedjeljnom izjavom ministra za vanredne situacije Rusije Sergeja Šojgua, koji je prilikom posjete Crnoj Gori pomenuo investicije od čak 300 miliona eura.

“Vijestima” je ekskluzivno data struktura i porijeklo novca u ukupnom iznosu od čak 408,2 miliona dolara, koje su kako tvrde iz menadžmenta KAP-a i CEAC-a, do sada, potrošene u aluminijumskoj kompaniji i nikšićkim Rudnicima boksita AD.

Taj novac, prema informacijama “Vijesti”, trošen je za investicije, plaćanje dugova i pokrivanje troškova u periodu kada je cijena aluminijuma na berzi bila ispod cijene proizvodnje i kada od prodaje nije bilo moguće obezbjediti novac ni za plate.

Treba napomenuti da se u navedenoj informaciji ne navodi razlika između investicija u dvije crnogorske kompanije i pozajmica koje će neko morati da vrati, kao i da je valutni odnos, proteklih pet godina, bio mnogo povoljniji u korist dolara u odnosu na euro, nego što je danas, što znači da su ruske firme i banke, u proteklih pet godina, prema ovim podacima u crnogorski finansijski sistem, unijele mnogo više od 300 miliona eura.

U strukturi investicija En plus grupe u KAP, na prvom mjestu, se navodi vrijednost poslovnog ulaganja od 60 miliona dolara, što odgovara iznosu za koji su kupili većinski paket akcija. CEAC Holdings ltd je zatim 11. marta 2008. godine, po osnovu Ugovora o zajmu KAP-u, pozajmio 32 miliona dolara.

Aneks Ugovora o zajmu CEAC Holdings ltd i KAP-a napravljen je 23. aprila 2008. godine na iznos od 29 miliona dolara. Novi Ugovor o zajmu En plus grupe prema KAP-u na iznos od 48 miliona dolara sačinjen je 18. juna 2010. godine.

Ugovor o zajmu - CEAC Holdings limiteda, odnosno, novčani priliv od CEAC-a, otpisan je od strane te kompanije u skladu sa Ugovorom o poravnanju sa Vladom Crne Gore (iz 2010. godine - prim. aut.) u vrijednosti 57 miliona dolara. Radi se, u stvari, o otpisu prema ugovoru od 11. marta 2008. godine.

Sljedeći izdatak Deripaskine kompanije bio je, kako navode, Ugovor o zajmu - CEAC-a, odnosno, ostatak činidbene garancije (od strane CEAC položenih 10 miliona eura depozita) u vrijednosti od tri miliona dolara, takođe, od 11. marta 2008. godine.

Prema informaciji o investicijama En plus grupe u povezanu firmu nikšićke Boksite AD, na prvom mjestu su poslovne u vrijednosti 16 miliona dolara, što takođe odgovara iznosu za koji su pupili većinski paket akcija ove kompanije.

Zatim, druga Deripaskina kompanija, Shasta Universal Inc (takođe, u vlasništvu En plus grupe-prim. aut.) u Boksite je uložila 800.000 dolara. Koncesija za ekploataciju rude boksita na nikšićkim rudokopima državi Crnoj Gori je plaćena u vrijednosti od 4,7 miliona dolara.

Ista Deripaskina kompanija Shasta Universal Inc, prema Ugovoru o zajmu od 1. oktobra 2008. godine pozajmila je Boksitima 27 miliona dolara. Prema ugovoru o zajmu od 8. juna 2011. godine, CEAC Holdings limited je dodatnih 700.000 dolara pozajmio nikšićkoj rudarskoj kompaniji.

Ruska VTB banka prema Ugovoru o zajmu od 14. jula 2010. (amandman ugovora od 11. 04. 2007) odobrila je kredit u vrijednosti od čak 130 miliona dolara.

Znači, prema navedenim podacima, Deripaskine firme u formalnom vlasništvu En plus grupe, potrošile su, do sada, na KAP i Boksite ukupno 278,2 miliona dolara, a ruska VTB banka je odobrila kredite u vrijednosti od 130 miliona dolara, što je ukupno 408,2 miliona dolara.

Bonus video: