SDP ljut na Numanovića šalje Skupštini svoj zakon

O tekstu predloga se intenzivno raspravljalo gotovo dvije godine i bila su znatno unaprijeđena aktuelna rješenja, u korist zaposlenih
0 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.10.2011. 09:26h

Socijaldemokratska partija pozvala je ministra rada Suada Numanovića da u skupštinsku proceduru vrati predlog izmjena Zakona o radu ili će oni taj predlog zajedno sa svojim amandmanom proslijediti Skupštini, gdje očekuju da će biti usvojen.

Sve strane su u anketi "Vijesti" bile saglasne da je šteta što je predlog izmjena Zakona o radu povučen, ali nijesu saglasni oko razloga koji je naveo ministra da donese takvu odluku. Ministarstvo je i juče ostalo pri svom stavu.

Numanović je na prekjučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za rad, na kojoj se raspravljalo o amandmanu Socijaldemokratske partije, iznenada odlučio da, pošto se nije složio sa tekstom amandmana, povuče cijeli predlog.

O tekstu predloga se intenzivno raspravljalo gotovo dvije godine i bila su znatno unaprijeđena aktuelna rješenja, u korist zaposlenih, naročito zbog toga što bi novim zakonom zapošljavanje na određeno bilo ograničeno na dvije godine, a u još važećem zakonu nije bilo ograničenja.

SDP je želio da ispravi član koji je omogućavao poslodavcu da otpusti radnika bez disciplinskog postupka, i da ubace član po kojem radnik ima pravo na materijalnu i nematerijalnu odštetu ako sud utvrdi da je nezakonito otpušten.

"Predlog SDP-a je biznis barijera"

Iz Ministarstva rada je „sa žaljenjem konstatovano" da je poslije velikog rada i usaglašavanja sa socijalnim partnerima povučen predlog zakona.

"Ovako utvrđena rješenja nude presudu bez postupka"

Saopšteno je da smatraju da bi „SDP trebalo da pojasni zaposlenima i poslodavcima zašto je onemogućio usvajanje zakona insistiranjem na rješenju koje nije bilo prihvatljivo za sva tri socijalna partnera".

Rečeno je i da pored izražene dobre volje Vlade kao predlagača da se amandman prihvati, sa odgovarajućim korekcijama, koje su primjerene institutu otkaza ugovora o radu, od strane poslodavca na što se ovaj amandman i odnosi, SDP kao predlagač to nije prihvatio insistirajući na formulacijama koje su apsolutno neprimjerene radnom zakonodavstvu.

"Rješenje SDP-a je neodrživo i predstavlja biznis barijeru za poslodavce. Na poslodavcu je, predlogom je bilo utvrđeno, teret dokazivanja opravdanosti otkaza, pa se postavlja pitanje koji će poslodavac nadoknaditi nematerijalnu štetu, duševne bolove, patnju, stres zbog otkazivanja ugovora o radu.

"Amandman SDP-a bi vodio ka urušavanju kvalitetnog socijalnog dijaloga"

Ovako utvrđena rješenja nude presudu bez postupka i propisuju da "zaposlenom pripada integralno obeštećenje u svim vidovima, materijalna i nematerijalna nadoknada štete".

Ta norma je prilično konfuzna, neprecizna i zahtijevala bi stalno pojašnjavanje Ministarstva - navodi se u saopštenju tvrdeći da su rješenja koja je nudio Vladin predlog unapređivala poslovni ambijent za priliv stranog kapitala, i ravnopravni položaj zaposlenih i poslodavca.

"Amandman SDP-a bi vodio ka urušavanju kvalitetnog socijalnog dijaloga. Logično je pitanje, ko bi u ovakvoj situaciji strahovao od odluke parlamenta, SDP kao predlagač amandmana ili Ministarstvo rada kao predlagač predloga zakona", stoji u saopštenju.

Poslanik SDP-a Damir Šehović, koji je i predložio amandman, nema tu dilemu.

"Očigledno je da i ja i Ministarstvo znamo da je moj amandman bolji. Ja to pokazujem željom da o njemu odluči Skupština, uvjeren u njegovu superiornost, a Ministarstvo pokazuje da zna da je moj amandman bolji strahom od odluke parlamenta", kazao je Šehović na konferenciji za novinare.

On je ocijenio da kvalitet jednog amandmana očigledno nije suština spora jer nije prvi put da neko ministarstvo nije saglasno sa amandmanom poslanika parlamentarne većine, ali jeste prvi put da to navede kao razlog za povlačenje zakona.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: