Gdje je 300 miliona, jer ih u KAP-u nema

Niste vi problem gospodine Šojgu, nego mi. Niste vi jedini koji „zavrće ruke“ ovoj vlasti, nego ih ima dosta sa svake strane, kaže dr Branko Radulović
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2011. 08:39h

Potpredsjednik Pokreta za promjene (PzP) dr Branko Radulović postavio je javno pitanje ruskom ministru za vanredne situacije Sergeju Šojguu, koji je u srijedu boravio u Crnoj Gori, i vrhovnoj državnoj tužiteljici Ranki Čarapić koja još nije procesuirala prijave koje je podnijela ova parlamentarna stranka.

"Gdje su pare, gospodine Šojgu? Vjerujemo da ste ih dali. Kome ste dali 300 miliona eura? U KAP-u nijeste uložili ni cent! Čak ste već prve, 2006. godine, ostvarili profit od oko 80 miliona eura. Oslobođeni ste bili od poreza i doprinosa. Subvencionisani ste samo kroz električnu energiju u iznosu od 260 miliona eura. Dale su vam se garancije kakve ste sami htjeli. U budžet Crne Gore nijeste dali ni cent, a građani Crne Gore su vama dali mnogo. Zato, kao rezultat čuvenog čivasa i mnogo čega drugog, imamo KAP koji je mnogo gori u ekološkom, kao i tehnološkom stanju nego što je bio kada ste ga vi preuzeli 2006. godine", poručio je Radulović.

"Mogli smo tri puta modernizovati KAP..."

Sa 300 miliona eura, za koje Šojgu tvrdi da su uloženi u KAP, prema riječima Radulovića, “mogli smo tri puta modernizovati Kombinat, koji bi bio i konkurentan i profitabilan, i kao takav predstavljao lokomotivu razvoja Crne Gore, koji bi plaćao tržišnu cijenu električne enegrije i na čijoj strukturi proizvodnje bi se razvila brojna mala i srednja preduzeća”, kao u svim normalnim zemljama u kojima se prodaje naš ingot.

"Mogli smo napraviti dva nova kombinata aluminijuma za te pare"

"Takođe smo mogli napraviti dva nova kombinata aluminijuma za te pare, koji bi proizvodili po 100 hiljada tona prerađenog i visokoprofitabilnog aluminijuma. Gospodine Šojgu, samo zbog toga što nijeste u ekološkom smislu ništa uradili, Crna Gora će platiti velike pare za ispunjavanje ekoloških standarda. U „vašu ekološku ljepotu i radne uslove“ posebno osjećaju radnici u Kombinatu i građani Zete, što će se odraziti na njihove životne uslove i životni vijek. No, gospodine Šojgu, nijeste vi problem , nego mi. Nijeste vi jedini koji „zavrće ruke“ ovoj vlasti, nego ih ima dosta sa svake strane", istakao je Radulović.

Čarapić da ispita kome su date pare

On je drugo pitanje postavio Ranki Čarapić, vrhovnoj državnoj tužiteljici.

"Evo vam, gospođo Čarapić, još jedna potvrda osnovanosti sedam optužbi koje je PzP podnio, posebno onu posljednju sa brojnim dokazima koji potvrđuju postojanje organizovanog kriminala i visoke korupcije u Kombinatu i drastičnog kršenja zakona. Ispitajte, gospođo Čarapić, kome su date pare, ko je dobio 300 miliona eura. Prvi čovjek kojeg treba da ispitate je ministar Roćen, da ga pitate o čemu je razgovarao iza zatvorenih vrata sa gospodinom Šojguom. On je čak i kao nekadašnji ambasador i veliki rusofil, i desna ruka Đukanovića, jako dobro upoznat sa tim", tvrdi Radulović.

"Ispitajte, gospođo Čarapić, kome su date pare, ko je dobio 300 miliona eura. Prvi čovjek kojeg treba da ispitate je ministar Roćen"

Prilika da Čarapić uhvati krupnu ribu

Radulović je pozvao državnu tužiteljicu Ranku Čarapić da reaguje u vezi sa KAP-om i tim činom ostane u pozitivnom sjećanju građana Crne Gore, prije nego bude zasluženo smijenjena.

"Vrhovni državni tužioc mora biti profesionalan, odvažan i nezavistan, i kome će 'krupne ribe' koje i sam PzP pominje biti predmet pažnje i istraživanja. Radnici Kombinata i građani Crne Gore zar treba i ovaj put da kažemo da možemo i sami, i bez Šojgua i bez ikoga, napraviti Kombinat aluminijuma da bude uistinu glavni nosilac realne ekonomije i razvoja Crne Gore", zaključio je Radulović.

Galerija

Bonus video: