Šojgu: Postoje tri varijante za rješavanje problema u KAP-u

"Najvažnije kada je u pitanju rješavanje problema u KAP-u, je da se uloga države, Crne Gore ili Rusije, svede na minimum", rekao je Šojgu
0 komentar(a)
Sergej Šojgu i Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Sergej Šojgu i Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.10.2011. 15:15h

Za rješavanje problema u podgoričkom Kombinatu aluminijuma (KAP), u koji je ruski investitor uložio preko 300 miliona eura, postoje tri varijante, od kojih jedna uključuje mogućnost privlačenja trećeg partnera, saopštio je ministar za vanredne situacije Rusije, Sergej Šojgu.

"Sve tri varijante su realne, ali trebaju dogovor", kazao je Šojgu nakon petog zasjedanja Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Crne Gore i Rusije.

On, međutim, nije mogao da saopšti šta tačno podrazumijevaju ponuđene opcije za rješavanje problema u KAP-u, ali je najavio da će o tome razgovarati sa crnogorskim ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem.

"Najvažnije kada je u pitanju rješavanje problema u KAP-u, je da se uloga države, Crne Gore ili Rusije, svede na minimum, a poželjno bi bilo na nulu, kako bi kompanija počela da živi po zakonima svjetske ekonomije", rekao je Šojgu.

Potreba što skorijeg nalaženja rješenja za KAP

Šojgu je podsjetio da problem u KAP-u treba rješavati u obostranom interesu i naveo da se u javnosti stvarala slika da bi sav teret bio prebačen na Vladu Crne Gore

Roćen je saopštio da u Međuvladinom komitetu nijesu do detalja razgovarali o sadržaju mogućih opcija za rješavanje problema u KAP-u, već da za sada postoje tri varijante, uz mogućnost da ih bude i više boljih.

"Najvažnije je da će crnogorska Vlada i ruski investitor pokušati da što prije dođu do najboljeg rješenja za podgoričku fabriku, nezavisno o kojoj se varijanti radilo, uključujući i varijantu uključivanja trećeg partnera", poručio je Roćen.

On je podsjetio da problem u KAP-u treba rješavati u obostranom interesu i naveo da se u javnosti stvarala slika da bi sav teret bio prebačen na Vladu Crne Gore.

"Ipak na to treba gledati realno. Nije se radilo o pomoći nekom privilegovanom investitoru u Crnoj Gori, već jednoj veoma važnoj grani crnogorske industrije, koja zapošljava veliki broj radnika", rekao je Roćen.

Roćen: Zainteresovani smo za uključivanje u gasovod Južni tok

Crnogorski ministar je objasnio da je na sastanku Međuvladinog komiteta dogovoreno formiranje dvije radne grupe, od kojih bi se jedna posvetila oblastima poljoprivrede i turizma, a druga sektoru energetike.

Ruska kompanija Koks, koja je uspješno privatizovala Slovenačku industriju čelika, zainteresovana da se uključi u rješavanje problema u nikšićkoj Željezari

Roćen je saopštio i da je Crna Gora zainteresovana za uključivanje u gasovod Južni tok, što potvrđuju poziv predsjednika Vlade, Igora Lukšića, predstavnicima ruskog Gasproma, koji realizuje projekat, da ispitaju te mogućnosti.

Na sastanku je konstatovano i da projekat gradnje luksuznih vila i apartmana na brdu Zavala kod Budve, koji je bio obustavljen, nije problem koji se tiče vlada Crne Gore i Rusije, ali i da bi trebalo podstaći "odgovarajuće subjekte" da što prije i u skladu sa zakonskim propisima nađu izlaz iz sporne situacije.

Saopšteno je i da postoji zainteresovanost ruske kompanije Koks, koja je uspješno privatizovala Slovenačku industriju čelika, da se uključi u rješavanje problema u nikšićkoj Željezari.

Ogromne rezerve u saradnji dvije države

Šojgu je podsjetio da Crna Gora koristi svega 17 odsto hidroresursa kojima raspolaže i najavio da će posredovati u privlačenju velikih ruskih kompanija iz sektora energetike

"Brojka od 18.000 ruskih turista koji su u posljednjih deset godina posjetili Crnu Goru porasla je na oko 300.000, koliko se očekuje da će ih biti do kraja ove godine. Treba preduzeti sve napore da se ruski turisti zadrže u Crnoj Gori, kao i da se poveća broj njihovih noćenja", rekao je Šojgu.

On je podsjetio da Crna Gora koristi svega 17 odsto hidroresursa kojima raspolaže i najavio da će posredovati u privlačenju velikih ruskih kompanija iz sektora energetike, kao što je Interrao, da ulažu u crnogorski energetski sektor i gradnju malih hidroelektrana.

"Crna Gora bi, u slučaju realizacije tih investicionih projekata, mogla postati vodeći izvoznik električne energije u regionu, zbog čega smo se i dogovorili da formiramo radne grupe za turizam i za energetiku", naveo je Šojgu.

Bonus video: