NIŽA CIJENA PŠENICE

Milošević: Pojeftinjenje hljeba logično. Pekari o tome ne razmišljaju

Milošević je kazao da postoje prodavnice u kojim je cijena hljeba niža, iako nije želio da ih imenuje i reklamira
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 18:50h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Tarzan Milošević ocijenio je da je logično uskoro očekivati pojeftinjenje hljeba s obzirom na to da će cijena pšenice, u odnosu na prošlu godinu, biti niža.

"U nekim marketima i prodavnicama već imamo nižu cijenu hljeba. Siguran sam da će i proizvođači i trgovci imati dovoljno sluha za pojeftinjenje s obzirom da cijena inputa diktira konačnu cijenu", kazao je Milošević.

On je dodao da postoje prodavnice u kojim je cijena hljeba niža, iako nije želio da ih imenuje i reklamira.

Milošević je naveo da nije dobro da se neko ponaša monopolski i da cijena hljeba ne može svuda biti ista.

"To je pitanje monopola u odnosu na cijenu što spada u nadležnost Ministarstva ekonomije. Nadam se da će to pitanje riješiti na kvalitetan način", kazao je Milošević.

On je podsjetio da je cijena pšenice u svijetu dosta niža i da ne postoji nikakva opasnost za poskupljenje brašna.

"Rusija je ove godine dozvolila izvoz pšenice na evropsko tržište, pri čemu rod žitarica iznosi preko 100 miliona tona što može dovesti samo do nižih cijena pšenice i brašna", zaključio je Milošević.

Neki pekari neće, pojedini već snizili cijene hljeba

Prije šest mjeseci crnogorski pekari bili su složni da povećaju cijene hljeba, jer su porasle i cijene osnovnih sirovima.

Danas, kada pada većina njihovih troškova, pekari nisu tako složni i ne razmišljaju o pojeftinjenju.

"Vjerovatno je u pitanju neki veliki biznis. Nas je u Crnoj Gori 400 i očigledno nekome smetamo, a proizvodimo najkvalitetniji hljeb u Evropi. Nećemo dozvoliti da nas neko ucjenjuje preko lošeg brašna, lošeg kvaliteta. Rabat koji plaćamo trgovini su takođe enormi, uslovi plaćanja katastrofalni i u Crnoj Gori ne sijemo”, rekao je Svetozar Radonjić iz Udruženja pekara Crne Gore.

Posljednje poskupljenje hljeba bilo je u aprilu kada je vekna bijelog hljeba skočila sa 60 na 70 centi.

Ipak, cijena tog prehrambenog proizvoda nije svuda ista - jedan dio manjih pekara i u proteklih šest mjeseci prodavao je hljeb po cijeni od 60 centi. Proteklih dana pridružilo im se nekoliko njih, pa su neki snizili hljeb i na 55 centi.

I SDP traži da se cijena hljeba smanji za 10 centi

Smanjenje cijena hljeba tražila je Socijaldemokratska partija (SDP) čiji su predstavnici podsjetili da je većina crnogorskih pekara posljednji put povećala cijenu hljeba sa 60 centi na 70 centi početkom aprila, uzimajući tada za razloge značajno povećanje cijena hljebnog brašna, dizel goriva, ulja i ostalog što ulazi u proizvodnu cijenu jedne vekne od 600 grama.

"Kako je u međuvremenu došlo do značajnih promjena na tržištu najznačajnijih sirovina koje se koriste za proizvodnju hljeba, čini nam se opravdanim da se sa istim obrazloženjem sa kojim se cijena povećala ona i smanji, i to u procentu smanjenja cijena sirovina", kazali su iz SDP-a.

Galerija

Preporučujemo za Vas