Inflacija u Crnoj Gori će biti 6 puta veća nego 2010.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) procjenjuje rast crnogorske ekonomije u ovoj godini za dva odsto, umjesto ranije predviđenih 2,1 odsto
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 14:02h

EBRD u narednoj godini očekuje da će crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) porasti 2,6 odsto, što je manje od projekcije sa početka mjeseca koja je iznosila tri odsto.

U revidiranim Regionalnim projekcijama EBRD, u koje je agencija Mina-business imala uvid, navodi se da se očekuje oporavak crnogorske ekonomije ukoliko se nastavi sprovođenje mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta.

Najniži ekonomski rast u regionu ovoj godini će ostvariti Slovenija, jedan odsto i Hrvatska 0,5 odsto

Ni Slovenija neće rasti

Izgledi za rast su se najviše pogoršali za Srbiju, Albaniju i Rumuniju, jer su te zemlje najviše izložene grčkoj ekonomskoj krizi, navodi se u izvještaju.

Tako je EBRD smanjila procjene rasta za Srbiju za ovu godinu sa 3,3 na 2,1 odsto, koliko iznosi i prognoza rasta za narednu godinu.

EBRD je saopštila da su, u odnosu na one sa početka mjeseca, smanjene prognoze za Albaniju na 1,9 odsto, Rumuniju 1,5 i Makedoniju na tri odsto.

Najniži ekonomski rast u regionu u ovoj godini će ostvariti Slovenija, jedan odsto i Hrvatska 0,5 odsto.

Najveća inflacija u Srbiji

Sniženje procjene rasta za narednu godinu je posljedica sve većeg usporenja rasta privreda u centralnoj i jugoistočnoj Evropi

Inflacija će u Crnoj Gori ove godine iznositi 2,9 odsto, što je znatno više od prošlogodišnjih 0,5 odsto, ali je sa onom u Hrvatskoj i Sloveniji, za koje se procjenjuje da će iznositi 2,3 i 1,7 odsto, među najnižim u regionu.

Najveća je inflacija u Srbiji, čak 11,3 odsto. Slijede Rumunija sa šest odsto, Makedonija sa četiri, Albanija i Bugarska sa 3,7 odnosno 3,5 odsto.

EBRD predviđa usporavanje ekonomskog rasta evropskih privreda u tranziciji zbog dužničke krize, koja ugrožava oporavak od globalne finansijske krize iz 2008. i 2009.

Prognoza rasta BDP-a za ovu godinu u regionu centralne i jugoistočne Evrope snižena je na 4,5 odsto, sa julske prognoze od 4,8 odsto.

U narednoj godini se očekuje rast od 3,2 odsto, što je niže u odnosu na raniju prognozu od 4,4 odsto, navodi se u izvještaju.

Sniženje procjene rasta za narednu godinu je posljedica sve većeg usporenja rasta privreda u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, koje su izložene dužničkoj krizi.

Bonus video: