Privrednici pesimistični po pitanju kreditiranja i kamatnih stopa

Mitrović je kazao da su privrednici još jednom ponovili da traže relaksiranije uslove kako bi mogli da opstanu u uslovima slabijeg izdavanja kredita i visokih kamata
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2011. 16:53h

Crnogorski privrednici nijesu ohrabreni kada je u pitanju kreditiranje preduzeća i kretanje kamatnih stopa u narednom periodu, jer od pojedinih predstavnika banaka dolaze najave njihovog mogućeg rasta u zavisnosti od eskalacije krize u Evropi.

Na sastanku predstavnika Centralne banke (CBCG), Ministarstva finansija, Udruženja banaka i Unije poslodavaca (UPCG), o mogućnostima bankarske podrške preduzetnicima, privrednici su ponovili da traže jednostavnije i brže pristupe kreditima kao i niže kamatne stope.

Privrednici su podsjetili da su do avgusta ove godine u odnosu na decembar prošle, manje kreidtirani za 175 miliona eura

Mitrović je kazao da su privrednici još jednom ponovili da traže relaksiranije uslove kako bi mogli da opstanu u uslovima slabijeg izdavanja kredita i visokih kamata.

Privrednici su podsjetili da su do avgusta ove godine u odnosu na decembar prošle, manje kreidtirani za 175 miliona eura.

Zaimović: Kamatne stope u Crnoj Gori na relativno visokom nivou

Zaimović je dodao da su bankari Vladi preporučili da u ovoj ili narednoj godini pokuša da reafirmiše neke aranžmane koji su ranije postojali sa EIB

On je saopštio da je jedan od faktora koji utiče na visinu kamatne stope i cijena izvora po kojima su banke u mogućnosti da obezbijede sredstva za kreditiranje.

"Crnogorski bankarski sektor je u većinskom vlasništvo stranih banaka i vrlo je zavisan od cijene izvora sredstava u Evropskoj uniji i inostranstvu", objasnio je Zaimović.

Prema njegovim riječima, očekivanje da će kamatna stopa porasti u narednom periodu vezano je za nemogućnost projekcije razvoja krize u EU.

"Za sada se ta situacija nije prelila na Crnu Goru i nije uticala na povećanje kamatnih stopa, ali kao odgovorne ličnosti smo bili u obavezi da prognoziramo šta će se desiti ukoliko dođe do eskalacije krize", rekao je on.

Zaimović je dodao da su bankari Vladi preporučili da u ovoj ili narednoj godini pokuša da reafirmiše neke aranžmane koji su ranije postojali sa Evropskom investcionom bankom (EIB).

"Tražili smo na neki način pomoć države da nam obezbijedi i lakše omogući pristup izvorima sredstava", kazao je Zaimović.

Katnić smatra da je svima u interesu da se poveća kreditna aktivnost

Ministar finansija Milorad Katnić podsjetio je da je Crna Gora sa EIB-om imala dobru saradnju u prošlosti kroz realizaciju nekoliko projekata.

“Razmotrićemo mogućnost da sa EIB-om zaključimo aranžaman, a država preferira onaj gdje bi direktno banke zaključivale ugovore sa EIB-om, Evropskom bankom za obnovu i razvoj ili Svjetskom bankom, bez državne garancije”, rekao je Katnić.

Iz CBCG su zaključili da ta institucija i Ministarstvo finansija rade sve u cilju podsticanja banaka na dalje kreditne aktivnosti

Novinare je zanimalo da li se u Crnoj Gori mogu očekivati slični protesti kao oni pod sloganom Okupirajmo Vol strit u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), što je prema riječima Zaimovića nemoguće.

“Teško možemo povući paralelu sa protestima na Vol stritu, jer je bankarski sektor Crne Gore potpuno drugačiji od američkog”, rekao je Zaimović.

Katnić po tom pitanju smatra da bi trebalo pažnju usmjeriti na dobre projekte jer, kako kaže, ni protesti u drugim državama nijesu pomogli u stabilizaciji, otvaranju radnih mjesta i povećanju zarada.

Iz CBCG su zaključili da ta institucija i Ministarstvo finansija rade sve u cilju podsticanja banaka na dalje kreditne aktivnosti, ali samo u mjeri u kojoj se ne ugrožava finansijska stabilnost.

Bonus video: