Libreks: Morate li Manku dati cijeli Tivat

Limon i Mankov Adriatik marinas trebalo je da budu partneri na prvom tenderu za Montprenco, ali je Mank ipak kao partnera uzeo Duška Kneževića
165 pregleda 0 komentar(a)
Kris Libreks, Foto: Siniša Luković
Kris Libreks, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.10.2011. 08:24h

Holandska kompanija Limon investment čija je ponuda bila prvorangirana na prvom tenderu za prodaju imovine tivatskog poljoprivrednog preduzeća Montepranzo - Bokaprodukt, prije skoro tri godine, ponovno će učestvovati na tenderu koji je Vlada prije nekoliko dana raspisala za dio imovine Montepranza u blizini tivatskog aerodroma.

To je „Vijestima“ potvrdio prvi čovjek Limon investmenta Kris Libreks koji je još prije osam godina pokrenuo priču o izgradnji prvog golf-terena u Crnoj Gori.

Libreks je nebrojeno puta dolazio u Crnu Goru gdje se sa lokalnim vlastima u Tivtu i predstavnicima Vlade u Podgorici dogovarao o detaljima posla, a engleski arhitekti iz Mančestera su za njegovu firmu još prije pet godina izradili master-plan elitnog golf igrališta sa 18 rupa koje bi se gradilo na parcelama nekadašnjeg poljoprivrednog dobra Montepranzo pored tivatskog aerodroma.

Nenezić odbio ponudu zbog garancija

Njegova firma je na prvom tenderu za kupovinu preko million kvadrata zemlje Monteprenca u Tivtu i kod Jaza ponudila 48 miliona eura i investicioni program “težak” 205 miliona eura.

Tenderska komisija kojom je predsjedavao tadašnji ministar turizma Predrag Nenezić, odbacila je Limonovu ponudu koja je bila prvorangirana, uz obrazloženje da Holanđani nisu mogli ponuditi garancije za obećani investicioni program i okrenula se drugorangiranoj i finansijski mnogo slabijoj ponudi konzorcijuma kompanije Adriatik marinas kanadskog milijardera Pitera Manka i Atlas grupe crnogorskog biznismena Duška Kneževića.

Oni su za Montepranco ponudili 16 miliona eura, najvećim dijelom u državnim obveznicama, i investicije od 85 miliona, ali su pregovori sa Mankom i Kneževićem nakon dvije i po godine otezanja, propali.

Limon će se dogovoriti sa Grbljanima i Tivćanima

Između ostaloga, problem je bila svjetska finansijska kriza, ali i imovinski zahtjevi građana Grblja i Tivta koji polažu pravo na veliki dio zemljišta Montepranca.

To je trenutno slučaj i sa oko 300 hiljada od ukupno 786 hiljada kvadrata u Tivatskom polju koje se nudi na novom tenederu, ali Libreks kaže da ga to ne zabrinjava i da Limon investment “ima način da se sa svim vlasnicima zemljišta dogovori u obostranu korist”.

Zanimljivo, Limon i Mankov Adriatik marinas trebalo je da budu partneri na prvom tenderu za Montprenco, ali se Mank na kraju opredijelio da budu konkurenti i da kao partnera za ovaj posao uzme Kneževića.

" Sa Adriatik marinasom sam stupio u kontakt sasvim slučajno srevši na trajektu u Boki 2003. godine kćerku Pitera Manka.

U neobaveznom razgovoru došli smo do zaključka da i Mank i ja u Crnoj Gori tražimo investicione mogućnosti i da nas oboje zanima projekat gradnje golf igrališta.

Kasnije se komunikacija nastavila preko izvršnog direktora Adriatik marinasa Olivera Korleta i išla je u pravcu da kao partneri nastupimo na tenderu.

Mank je doduše, rekao da neće investirati, ali da će ponuditi tehničku pomoć da na 90 hektara u Tivtu, napravimo prvi golf teren u Crnoj Gori" kazao je Libreks dodajući da Limon i Adriatik marinas nisu potpisali nikakav ugovor u tom smilsu, ali da je ipak bio vrlo razočaran kada je krajem 2007, dobio pismo od Korleta u kojem ga je ovaj obavijestio da je Adriatik marinas za posao sa golfom u Tivtu ipak odabrao drugog partnera - Kneževićev Atlas.

Investitori iz Dubaija

" To nam međutim, nije bilo problem jer je Limon obezbijedio vrlo snažnu podršku investitora iz Dubaija i dali smo najbolju ponudu na tenderu. Članovi komisije su nam rekli da smo imali perfektnu dokumentaciju i da je naša ponuda savršena, ali je onda protiv nas praktično počeo pravi rat i iznošenje u javnosti neistinitih navoda.

Za nas je tender završen nakon što Vlada nije mogla da našim investitorima iz Dubaija da čvrstu garanciju da zemlja, koju su bili spremni da plate 48 miliona eura, nije sporna sa vlasničkog statusa" ispričao je “Vijestima” Libreks dodajući da “garancije naših investicija nikada nisu bile problem”.

Na pitanje zašto je Piter Mank koji je kao glavni investitor Porto Montenegra u više navrata govorio da je postojanje golf igrališta u blizini ključno za uspjeh tog projektam, ali da ne insitira da ga on gradi, odjednom 2007. postao veoma zainteresovan za projekat koji je Limon već doveo do faze master-plana, Libreks je odgovorio.

" Ne znam, možda su se plašili da mi ne možemo napraviti golf-rizort po najvećim međunarodnim standardima, ali su u tome pogriješili".

On je naglasio da je Manku veoma potreban golf kao način razonode bogataša koji kupuju stanove u Porto Montenegru ili tu dolaze svojim jahtama, ali je naglasio i da bi “Tivat i njegovi građani trebalo da razmisle da li Mank treba da uzme i ovaj projekat u svoje ruke”.

" Na taj način on bi praktično bio vlasnik cijelog grada - upozorava Libreks, koji dodaje da je Limonov projekat golf-rizorta u Tivtu potpuno usklađen sa prirodom pa čak predviđa i kombinaciju golf-terena sa vinogradima.

Taj kompleks bi po njegovim riječima, mogao biti izgrađen za vrlo kratko vrijeme, a u njemu bi bilo otvoreno stotinjak novih radnih mjesta

Golf teren je njegova „beba” i neće odustati

Tender za dugoročno izdavanje zemljišta nekadašnjeg poljoprivrednog dobra Montepranco-Bokaprodukt, koje investitor nakon 90 godina može kupiti, objavljen je prošlog utorka i otvoren do 4. novembra.

Vlada nudi 786 hiljada kvadrata imovine Montepranca u zoni Mrčevac, preko puta aerodroma i na svega 700 metara od mora.

Prostorno-planska dokumentacija namijenila je taj dio Tivta za gradnju golf terena.

" Golf teren u Tivtu je moja “beba”, odnosno ideja koju sam ja lansirao i započeo još prije osam godina a zahvaljujući čudnom spletu okolnosti, do sada još nisam došao u priliku da ga pokušam realizovati.

U svakom slučaju, Limon investment neće lako odustati od ovog projekta i mi ćemo sigurno dati ponudu na ovom novom tenderu" kazao je “Vijestima” Kris Libreks.

Bonus video: