Sindikat Željezare: Plan MNSS-a je pun zamki i prevara

Predsjednik Sindikata Janko Vučinić, kazao je da im nije jasno zašto država i dalje ćuti i ne preuzima akcije koje joj pripadaju po Protokolu
133 pregleda 0 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Janko Vučinić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.10.2011. 07:59h

Sindikat Željezare smatra da je Plan reorganizacije te fabrike, koji je uradio većinski vlasnik MNSS, nejasan, nepotpun i nedefinisan, pun zamki i prevara i da je cilj MNSS-a samo da se ponovo vrati u fabriku, koju bi „uzeo bez radnika“.

Predsjednik Sindikata Janko Vučinić, kazao je da im nije jasno zašto država i dalje ćuti i ne preuzima akcije koje joj pripadaju po Protokolu o refinansiranju koji je potpisan u julu 2009. godine, jer su te „akcije bile predmet zaloge za garanciju koju je Vlada izdala po kreditu od 25 miliona eura“.

- Iz MNSS kažu da taj protokol nije ’pravno valjana osnova’. Bio je pravno valjan kada ih je Vlada oslobodila obaveze da ne uplaćuju 800.000 eura za stambene kredite, da ne ulažu u Željezaru, što su bili obavezni da urade. Ali, ispade da se mi brinemo za Vladinu imovinu - kazao je Vučinić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Prema inoviranom planu novoosnovana kompanija, Hovik, koju pored MNSS čini i Stil kapital grupa, strateški partner iz SAD-a, spremna je umjesto prvobitnih 12,5 miliona eura u nikšićku fabriku u stečaju uloži 15 miliona, kao i da povjeriocima prve i druge klase, radnicima i Poreskoj upravi isplati sva potraživanja u gotovini.

Međutim, radnici i Poreska uprava ne bi imali pravo da glasaju o predloženom Planu, a radnicima su potraživanja umanjena za skoro dva miliona eura. Pošto su zaposleni u Željezari štrajkovali od 1. marta do 15. aprila MNSS im je, na račun toga, odbio blizu 1,9 miliona eura.

Potraživanja druge klase, tj. Poreske uprave, su manja za nešto preko tri miliona eura, ali su ona, za razliku od radničkih potraživanja, skoro sva premještena u klasu 3, dok su radnička osporena.

Zato su potraživanja MNSS i of-šor kompanije Rekupero, u iznosu od 60,6 miliona eura, koja je stečajni upravnik osporio, vraćena na listu prihvaćenih potraživanja, dok je Vladino potraživanje od 1,6 miliona eura prekvalifikovano kao osporeno potraživanje.

Vučinić je kazao da bivši vlasnik preko svojih „agitatora“ daje liste radnicima na kojima stoji iznos novca koji bi navodno trebalo da prime, kako bi radnici nasjeli i prihvatili.

Član IO Milinko Čvorović je kazao da se od tih suma “odbija” novembarska i decembarska pozajmica i regres, koju smo dobili od Sindikata, martovsku i aprilsku platu koje im uprava ne priznaje, pa radnicima ostaje 1.320 eura.

- Oni su na taj način htjeli da sa minimalnim finansijskim ulaganjima, emisijom akcija i ostalim podvalama koje su nam vješto upakovali u ponuđenom Planu, dođu u situaciju da budu većinski vlasnik i onda mogu da urade od šta im je drago. Mogu i da je ugase. Primamljivo, nema šta - ironično je prokomentarisao Čvorović.

Plan reorganizacije, smatra Vučinić, pruža firmi Hovik da „za male pare“ namiri povjerioce i da sa skoro 67 odsto akcija postane većinski vlasnik Željezare, a kada preuzme akcije MNSS-a i Rekupera imali bi vlasništvo preko 90 odsto i mogli bi da rade, kaže Vučinić, „šta im je volja“.

To što radnici i Poreska uprava ne bi mogli da glasaju za Plan je, smatra on, još jedna prevara, jer bi na taj način isti bio izglasan. Sindikat ima primjedbe i na finansijske projekcije koje su neizvjesne i u koje ni sam podnosioc plana ne vjeruje, u nepostojeći finansijski izvještaj, jer je firma Hovik tek osnovana, pa samim tim i bez garancija da joj se može vjerovati.

Plan, prema njegovim riječima, ne daje ni sigurnost radnicima koji su ostali, jer bi “mogao sve da ih otpusti i primi one koji novom/starom vlasniku budu odgovarali”.

- Ukoliko sud prihvati plan, a smatramo da se to ne može i ne smije dogoditi, onda zaista ne bismo umjeli da objasnimo tu pristrasnost - zaključio je Vučinić.

Danas u 11 časova u Privrednom sudu u Podgorici je novo ročište povodom trećeg po redu plana reorganizacije koji je podnio bivši vlasnik Željezare MNSS.

U Željezari je na zahtjev većine radnika uveden stečaj 19. aprila ove godine, a nikšićki Neksan ima ugovor o upravljanju do 15. novembra.

Bonus video: