Piter Mank opet hoće golf terene

Mank je svojeremno je ocijenio da su golf tereni u Tivtu, “ključni dio dugoročnog plana u kojem izgradnja kompleksa Porto Montenegro ima cilj da Crnu Goru pretvori u Monako na Jadranu”
169 pregleda 0 komentar(a)
Piter Mank, Foto: Savo Prelević
Piter Mank, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.10.2011. 08:49h

Tivatska kompanija Porto Montenegro, čiji je osnivač Adriatik marinas kanadskog bogataša Pitera Manka, otkupila je tendersku dokumentaciju za pripremu ponude za gradnju golf terena u blizini aerodroma Tivat.

“Vijestima” je ta informacija potvrđena u Vladi.

Tender za dugoročno izdavanje zemljišta nekadašnjeg poljoprivrednog dobra Montepranco-Bokaprodukt, koje investitor nakon 90 godina može kupiti, objavljen je prošlog utorka i otvoren do 4. novembra.

Tenderska komisija za turizam ostavila je zainteresovanima svega mjesec za pripremu ponude, a poznato je da se Mankova kompanija i tokom pripreme tendera interesovala o uslovima.

Kanadski investitor svojevremeno je ocijenio da su golf tereni u Tivtu, “ključni dio dugoročnog plana u kojem izgradnja kompleksa Porto Montenegro ima cilj da Crnu Goru pretvori u Monako na Jadranu”.

Mank je od 2007. najavljivao Vladi da želi taj projekat, kojim bi zaokružio biznis u Tivtu.

Imovinski sporovi odugovlačili

Međutim, tender za prodaju većinskih akcija Montepranca od oktobra te godine poništen je u februaru 2011. Nijesu uspjeli dvoipogodišnji pregovori sa drugorangiranim konzorcijumom Mankove i kompanije crnogorskog biznismena Duška Kneževića.

Odugovlačili su ih imovinski sporovi nad zemljištem koje je Vlada prodavala za gradnju golf terena. Usred pregovora je pokrenut sudski proces za povraćaj zemljišta privatnim vlasnicima, koje je Monteprancu bilo dato da koristi, a knjiženo je kao državna svojina.

Osim sporova, u tom periodu je bila žestoka finansijska kriza i ponuđač je tražio da obveznicama plati akcije državi, iako je tenderski uslov bio isplata kešom. Za dionice su nudili 16 miliona eura i 85 miliona eura ulaganja.

Limon nije imao garancije

Holandska kompanija Limon je bila prvorangirana, ali je odbijena jer nije obezbijedila garancije za investicije.

Dokumentacija za pripremu ponude po novom modelu za izdavanje 786 hiljada kvadrata imovine Montepranca u zoni Mrčevac, preko puta aerodroma i na svega 700 metara od mora, košta deset hiljada eura. Prostorno-planska dokumentacija namijenila je taj dio Tivta za gradnju golf terena.

Prvobitno je objavljivana prodaja preko milion kvadrata zemljišta.

Učesnik na tenderu mora dokazati finansijsku sposobnost, iskustvo u projektovanju, gradnji i poslovanju velikim i složenim turističkim kompleksima.

Ponuda treba da sadrži razvojni i projektantski koncept za golf kompleks. Ponuđač treba da predloži strukturu i iznos godišnje zakupnine, koja ne može biti niža od 15 centi po kvadratu.

Obavezan je da dostavi investicioni program u kojem se precizno navodi dinamika ulaganja i planirani izvor kapitala.

Jeftino dobio Arsenal, „debelo” zaradio

Mankovi partneri u projektu gradnje nautičkog naselja u Tivtu su jedna od najuticajnijih jevrejskih porodica u svijetu Rotšild i ruski tajkun Oleg Deripaska.

To su prvo objavili kanadski mediji. Prva jahta, vezana za gat u Tivatskom zalivu, upravo je Deripaskina luksuzna “ploveća palata” - Queen K.

U Tivtu je sredinom 2009. godine otvoren prvi dio marine za mega-jahte i ekskluzivnog nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro.

Ulaganje se isplatilo jer je samo od prodaje stanova luksuznih zgrada investitor “debelo” zaradio.

Gradilo se na imovini vojnog brodogradilišta Arsenal, koje je Mank preuzeo za 3,2 miliona eura, obavezujući se na investicije od 106 miliona eura.

Bivši premijer Milo Đukanović je krajem oktobra 2006. potpisao privatizacioni ugovor sa of-šor firmom PM Sekjuritis, a godinu kasnije kanadski bogataš je samo od prodaje doka zaradio pet miliona eura.

Bonus video: