EU traži od Vlade da zaštiti slobodnu konkurenciju

Dobar progres zabilježen je u pravu preduzeća, jer je većina zakona usklađena sa Akijem, ali još su potrebni dodatni napori
137 pregleda 0 komentar(a)
evropska unija, Foto: Signsofthelastdays.com
evropska unija, Foto: Signsofthelastdays.com
Ažurirano: 11.10.2011. 09:46h

Brisel - U nacrtu izvještaja o napretku Crne Gore koji se odnosi na ekonomiju, Evropska komisija je uglavnom vidjela blagi napredak i preporučila “dodatni napor”.

U onome što čini srce Evropske unije, a to su principi slobodnog trgovanja, u poglavlju Slobodno kretanje robe, ocjena je povoljna. U izvještaju se konstatuje da je postavljen dobar pravni okvir, makar će u nekim elementima, trebati dodatna podešavanja sa Akijem. Aki komuniter je zbir evropskog zakonodavstva koji vrijedi za sve zemlje članice.

U izvještaju će se konstatovati napredak u pripremama u ovom sektoru. Slobodno kretanje kapitala je jedno od najobimnijih poglavlja u budućim pregovorima, koji će zahtijevati veliku ekspertizu i veliki rad kod kuće. Da bi se to postiglo, traži se jačanje administrativnih kapaciteta i veća saradnja među sektorima u državi.

Omogućiti strancima da rade

U segmentu prava na slobodnu konkurenciju traže se novi veliki napori od Vlade

U poglavlju koje se odnosi na Pravo na osnivanje preduzeća i pružanja usluga, konstatuje se da crnogorsko zakondavstvo ne diskriminiše državljane EU i druge strane državljane. U prekograničnim uslugama još je potreban rad da se uskladi sa Akijem. Konkretan primjer jeste da bi za vrijeme turističke sezone u Crnu Goru mogli doći da rade svi koji pružaju usluge, od brodskog prevoza, preko konobara do frizerki. To je u zemljama EU moguće.

U Slobodnom kretanju kapitala, takođe ključnom nepolitičkom poglavlju, konstatuje se da su strane direktne investicije i dalje motor razvoja Crne Gore. Konstatuje se napredak u cijelom poglavlju.

Dobar progres zabilježen je u pravu preduzeća, jer je većina zakona usklađena sa Akijem, ali još su potrebni dodatni napori.

Dobar progres zabilježen je u pravu preduzeća, jer je većina zakona usklađena sa Akijem, ali još su potrebni dodatni napori

U poglavlju Mediji i informatičko drustvo, koje se ne bavi slobodom medija, konstatuje se određeni napredak, kao i u Poljoprivredi.

Ojačati kapacitete statistike

U važnom i takođe vrlo opširnom poglavlju koje se bavi hranom, veterinom i fitosanitarnim standardima, konstatuje se dobar napredak. U poglavlju Ribarstvo je zabilježen manji napredak, u Transportu takođe limitiran napredak, a nešto bolji u Energiji. "Jako puno posla" ostaje u ovom poglavlju,

Porezna politika isto bilježi samo manji napredak.

U neizmjerno važnom poglavlju Statistika, zabilježen je napredak, ali ističe se da je neophodno ojačati kapacitete. Progres je zabilježen i u industrijskoj politici, a nešto manji u transevropskim mrežama, koje se odnose na energiju, ili na transport.

Zabilježen je progres u saradnji policije u regionu u borbi protiv organizovanog kriminala, koji ipak ostaje "područje zabrinutosti"

U poglavlju Čovjekova okolina zabilježen je limitirani napredak. "Značajni napori" očekuju se u ovom vrlo važnom poglavlju. U Zaštiti potrošača takođe se očekuju značajni napori. U Carinskoj politici se bilježi blago napredovanje. U poglavlju Spoljni odnosi konstatuje se da Crna Gora još nije član Svjetske trgovinske organizacije, ali se taj korak očekuje vrlo skoro.

U poglavlju Spoljna, bezbjednosna i odbrambena politika, konstatuje se da je Crna Gora imala vrlo pozitivnu ulogu u odnosima u regionu i da će, ako nastavi dobrim putem, u srednjeročnom razdoblju ispuniti sve zadatke. U Kontroli finansija takođe je zabilježen napredak, a za Finansije i budžet kaže se slično.

U borbi protiv pranja novca veća je usklađenost sa Akijem, ali je potrebno da se ojačaju i istražne i tužiteljske radnje.

U javnim nabavkama, bilježi se napredak, ali potrebni su dalji napori. Bolja je transparentnost u borbi protiv korupcije u javnim nabavkama, ali još uvijek nedostaje primjena.

Zabilježen je progres u saradnji policije u regionu u borbi protiv organizovanog kriminala, koji ipak ostaje "područje zabrinutosti". Takođe je zabilježen progres u borbi protiv pranja novca, terorizma, trgovine drogom. "U pogledu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", Crna Gora je ispunila ključni prioritet.

Bonus video: