Prodati 48 odsto ili cijeli Montenegro erlajnz

Iz komisije kažu da još ne mogu objaviti tender, koji se očekuje do kraja godine. Odluka o privatizaciji zavisiće od interesovanja na tržištu
0 komentar(a)
Montenegro erlajnz, Foto: Boris Pejović
Montenegro erlajnz, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.10.2011. 07:58h

Savjetnik u privatizaciji Montenegro erlajnza predložio je da Vlada objavi tender za prodaju cijelog paketa od 99,88 odsto državnih akcija ili manjinskog udjela od 48,88 odsto.

To je saopšteno na jučerašnjoj sjednici Tenderske komisije, što je potvrđeno “Vijestima” u Vladinom tijelu.

Iz komisije kažu da još ne mogu objaviti tender, koji se očekuje do kraja godine. Odluka o privatizaciji ukupnog ili manjinskog paketa zavisiće, kako dodaju, od interesovanja na tržištu, a analizu ubrzo treba da završi konsultant - konzorcijum na čelu sa Rajfajzenom AG.

"Ukoliko bi odlučili da ponudimo cijeli paket akcija MA, ponuđač bi morao biti iz Evropske unije ili države potpisnice Sporazuma o evropskom zajedničkom vazdušnom prostoru (ECAA). Ako bi izabrani model bio prihvatljiv za kompanije iz Rusije, Turske ili Izraela, moralo bi da dokažu da će Montenegro erlajnz zadržati operativnu licencu na osnovu sporazuma te države sa EU", objasnili su iz komisije.

Sačekati program restrukturiranja

Na sjednici je konstatovano da treba sačekati da bude završen program restrukturiranja nacionalne kompanije, a njenim poslovanjem često se bave inspektori za suzbijanje privrednog kriminala.

Predstojeća privatizacija MA, osim paketa akcija kompanije, vjerovatno će obuhvatiti povoljnosti za usluge Aerodroma Crne Gore

Predstojeća privatizacija MA, osim paketa akcija kompanije, vjerovatno će obuhvatiti povoljnosti za usluge Aerodroma Crne Gore, a nijesu isključene ni koncesije na pojedine djelatnosti Aerodroma. Razmatrano je da se obuhvati prodaja aerodroma u Beranama.

Prošlogodišnji tender za prodaju trećine avioprevoznika je propao nakon što su investitori procijenili da nije atraktivan jer im ne treba “parče” MA.

Najviše se turske i izraelske kompanije interesuju za Montenegro erlajnz i povoljnosti na crnogorskim aerodromima.

Bonus video: