Miodrag Kostić preuzima posrnule firme u regionu

Sezonu investiranja Kostić je otvorio nedavnim puštanjem u rad silosa u Ukrajini vrijednog 20 miliona eura
104 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Kostić, Foto: Blic
Miodrag Kostić, Foto: Blic
Ažurirano: 10.10.2011. 09:40h

Srpski biznismen crnogorskog porijekla Miodrag Kostić ozbiljno je zainteresovan za Institut “Simo Milošević” u Igalu, ali je to, po svemu sudeći, samo dio šireg investicionog plana koji će dijelom biti finansiran kreditom od 80 miliona eura koji je nedavno ugovorio sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD).

Kostićeva MK grupa, kako piše beogradska štampa, izdvojiće preko 120 miliona eura za predstojeće preuzimanje firmi u Srbiji, ali i u regionu, a prva na meti je industrija Karneks iz Vrbasa.

" MK grupa ima problem da uposli novac. Za razliku od drugih kompanija, malo smo pošteđeni udara krize, jer nijesmo mnogo kupovali u vrijeme buma. Sada smo dobili i povoljan kredit od EBRD-a. Sa druge strane, i tržište nam ide naruku jer je mnogo firmi koje su u finansijskim problemima" kazao je “Blicu” Kostić.

Sezonu investiranja Kostić je otvorio nedavnim puštanjem u rad silosa u Ukrajini vrijednog 20 miliona eura i kupovinom brodogradilišta Apatin za oko 1,5 milion eura.

Kostić paralelno radi i na kupovini grčke kompanije Helenik šugar, koja ima dvije šećerane u Srbiji i pet u Grčkoj.

Tender je u toku, a od prvobitno desetak konkurenata, u igri su ostale MK grupa i bugarski “Liteks” koji se bavi trgovinom. On je predao i ponudu za preuzimanje 50,5 odsto „Žita“ iz Slovenije, najvećeg proizvođača pekarskih proizvoda u toj državi.

Kostić je u kontaktima sa crnogorskom Vladom u vezi sa preuzimanjem kontrolnog paketa akcija Instituta “Simo Milošević” u Igalu, za koji se priprema treći tender.

Bonus video: