Iz Vlade ubjeđivali Ruse da povuku odluku o smanjenju zarada

Donošenjem odluke o ukidanju stimulansa mjesečna primanja dijela zaposlenih su umanjena do 50 odsto
0 komentar(a)
KAP, Foto: Boris Pejović
KAP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.10.2011. 07:38h

Ministar ekonomije u Vladi Crne Gore dr Vladimir Kavarić i član uprave Kombinata aluminijuma (KAP) Nebojša Dožić zatražili su juče kasno popodne od direktora KAP-a Jurija Mojsejeva i predsjednika Sindikata Aluminijuma Rada Krivokapića, tokom dva odvojena sastanka, da već danas nađu kompromis i prevaziđu višednevnu krizu u toj kompaniji.

Sindikat Aluminijuma koji broji 1.000 radnika upozorio je u petak Vladu i CEAC Holdings limited, dva glavna akcionara u Kombinatu aluminijuma da do utorka povuku odluku o smanjenju zarada, obezbijede sirovine za normalan rad KAP-a ili će u suprotnom protjerati menadžment i od utorka preuzeti upravljanje tom kompanijom.

" Nakon što povuku odluku o ukidanju stimulansa na zarade ostavljamo prostor za razgovore " izjavio je sinoć “Vijestima” nakon sastanka u Vladi Rade Krivokapić.

Iz Sindikata Aluminijuma je krajem prošle sedmice saopšteno da sirovina neophodnih za proizvodnju ima svega za tri dana, žiro-račun je blokiran, a ruski menadžment traži od Vlade i CEAC-a, dva najveća akcionara, vraćanje dugova u iznosu od nekoliko miliona eura KAP-u.

Donošenjem odluke o ukidanju stimulansa mjesečna primanja dijela zaposlenih su umanjena do 50 odsto.

Iako su u Vladi nezadovoljni načinom kako su predstavnici ruskog menadžmenta selektivno donijeli odluku, glavni menadžeri smatraju da su sve uradili u skladu sa zakonom i rukovodeći se daljom racionalizacijom troškova.

Menadžment KAP-a je saopštio prošle sedmice da je finansijska situacija u kojoj se nalazi ta kompanija sve teža i teža, te da pad prodajne cijene aluminijuma na oko 2100 dolara po toni, visoki proizvodni troškovi i nagomilane obaveze prema bankama i EPCG od ukupno 300 miliona eura, izuzetno negativno utiču na poslovanje kompanije.

Bonus video: