Radnici svih zemalja ujedinite se protiv Dojče telekoma

Za sidikalce je posebno neprihvatljivo to što DT planira masovno otpuštanje radnika u Hrvatskoj i drugim zemljama Jugoistočne Europe
0 komentar(a)
Telekom, Foto: Seebiz.eu
Telekom, Foto: Seebiz.eu
Ažurirano: 01.10.2011. 07:33h

Sindikati iz više zemalja koji djeluju u sklopu Dojče telekoma s jučerašnjeg sastanka održanog u Zagrebu uputili su poruku Upravi te telekom grupacije da će se zajedno suprotstaviti namjeri poslodavca da ostvari profit ukidanjem materijalnih prava i otpuštanjem zaposlenih.

Predstavnici sindikalnih podružnica Dojče telekoma iz Njemačke, SAD-a, BiH, Crne Gore, Češke, Grčke, Mađarske, Makedonije, Slovačke i Hrvatske poručili su predsjedniku Uprave DT-a Reneu Obermanu da prestane s antisindikalnim djelovanjem i korištenjem dvostrukih mjerila za Njemačku i ostale zemlje u kojima DT djeluje.

Multinacionalne kompanije poput DT-a često u matičnim zemljama poštuju socijalni dijalog i radnička prava dok istovremeno to ne rade u drugim zemljama, kao što pokazuje i primjer DT-a, upozorio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon sindikalnog sastanka.

DT se u Njemačkoj pokazuje kao socijalno odgovorna kompanija, dok u Crnoj Gori ne poštuje kolektivni ugovor, u Hrvatskoj masovno otpušta radnike, u Americi, Engleskoj i Češkoj zastrašuje radnike kako se ne bi učlanili u sindikat. Takvo ponašanje traži "multinacionalni odgovor" sindikata, a jučerašnji skup pokazuje da sindikati iz različitih zemalja nisu međusobni konkurenti već imaju zajednički interes - zaštitu radnika od pohlepe poslodavca, rekao je Sever.

Za sidikalce je posebno neprihvatljivo to što DT planira masovno otpuštanje radnika u Hrvatskoj i drugim zemljama Jugoistočne Europe, u kojima uprkos teškoj ekonomskoj situaciji kompanija i dalje ostvaruje visoku dobit, a troškove smanjuje otpuštanjem radnika, što ruši i kvalitet usluge korisnicima.

Sastanak sindikata DT-a u Zagrebu organizovali su UNI - Global union, međunarodna sindikalna asocijacija koja okuplja 900 sindikata sa ukupno 20 miliona članova širom svijeta, te njemačka Zaklada Fridriha Eberta.

Bonus video: