Radončić: "Pobjeda" nije lider na tržištu, nisam zainteresovan

Radončić navodi da je njegova posjeta Crnoj Gori, odnosno Crnogorskom primorju, pogrešno protumačena
0 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.09.2011. 11:07h

Kompanija Avaz roto pres iz Sarajeva do sada je pokazala interesovanje za kupovinu državnog izdavačkog preduzeća “Pobjeda”, potvrdilo je Ministarstvo finansija.

Radi se o izdavaču novina “Dnevni avaz”, čiji je vlasnik bosanskohercegovački biznismen crnogorskog porijekla Fahrudin Radončić.

Njegov brat Šemsudin Radončić izjavio je u utorak da njihova porodica neće da odgovara na pitanja "Vijesti" o “dezinformaciji da kupuju 'Pobjedu'”.

Iz Ministarstva su odgovorili “Vijestima” da je Avaz zainteresovan, ali da za sada nije otkupio dokumentaciju na tek objavljenom tenderu za prodaju državnih 85,99 odsto akcija. Na osnovu tenderske dokumentacije se priprema ponuda.

Međutim, Radončić je za "Monitor" rekao da nije zainteresovan za kupovinu "Pobjede".

"Nisam zainteresovan. Iščitao sam dokumentaciju iz koje se jasno vidi da "Pobjeda" nije lider na tržištu, te da je u ogromnim dugovima" kazao je Radončić za "Monitor".

Radončić navodi da je njegova posjeta Crnoj Gori, odnosno Crnogorskom primorju, pogrešno protumačena, nakon čega su krenule spekulacije da će privatizovati "Pobjedu".

Preduzeću “Pobjeda” prijeti stečaj, ukoliko ne bude privatizovano, a treći tender je otvoren do 10. novembra.

Akcija vrijedi 5 eura

Vlada je godinama pomagala “Pobjedi” preko garancija za kredite i dozvoljavala da nagomilava poreski dug, preko kojeg je državni vlasnički udio uvećavan na uštrb punjenja budžeta Crne Gore.

Iz Ministarstva su saopštili da zainteresovanoj kompaniji godišnji prihod prelazi 15 miliona eura.

Bosanski mediji i nekadašnji ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš, kako je objavio i Vikiliks, označili su Radončića moćnim i osvetoljubivim čovjekom, navodno povezanog sa kriminalom i korupcijom, što je on demantovao.

Nominalna vrijednost kapitala NIP-a je procijenjena na 18,3 miliona eura,od čega jedna akcija vrijedi pet eura.

Propala su dva pokušaja privatizacije. Interesovao se samo njemački WAZ, koji prvi put nije dostavio ponudu zbog nagomilanih dugovanja preduzeća, a u martu 2009. je saopštio da se povlači zbog ekonomske krize.

Bonus video: