Počela rekonstrukcija pruge Nikšić-Podgorica

Iz ŽICG su naglasili da se radi o velikom i složenom projektu i da su u hodu rješavali mnogo problema, koji su i odlagali početak radova
0 komentar(a)
pruga Podgorica-Nikšić, Foto: Boris Pejović
pruga Podgorica-Nikšić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.09.2011. 12:16h

U okviru projekta Rehabilitacija željezničke infrastrukture II koji je finansiran iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), počela je rekonstrukcija i adaptacija staničnih zgrada u Nikšiću i Ostrogu.

EBRD je potvrdila vrjednovanje ponuda koje je uradila Željeznička infrastruktura (ŽICG) i odobrila potpisivanje ugovora sa kompanijom Projektmontaža iz Beograda koja će realizovati projekat vrijedan 1,34 miliona eura.

"Rekonstrukcija staničnih zgrada predstavlja preduslov za nastavak radova na elektrifikaciji pruge Nikšić – Podgorica. Prema ugovoru sklopljenom sa izvođačem radova predviđeno je da budu završeni u roku od šest mjeseci", najavili su iz ŽICG.

Radovi na željezničkoj stanici Nikšić, kako se navodi u saopštenju, obuhvatiće i izgradnju elektro – energetskog bloka, rekonstrukciju i adaptaciju starog skladišta i spoljnu rasvjetu, dok će radovi na staničnom objektu u Ostrogu uključiti i spoljašnje uređenje staničnih platformi, stubnu trafostanicu i spoljnu rasvjetu.

"Ovaj projekat obuhvata rekonstrukciju i adaptaciju staničnih zgrada sa izgradnjom perona, predstaničnog trga i zaštitne ograde, pri čemu će se poseban akcenat staviti na očuvanje spoljašnjeg izgleda staničnog objekta iz 1935. godine koji treba tretirati kao kulturno istorijski spomenik“, saopšteno je iz ŽICG.

Iz ŽICG su naglasili da se radi o velikom i složenom projektu i da su u hodu rješavali mnogo problema, koji su i odlagali početak radova.

"Realizacijom projekta Radovi na željezničkim stanicama Nikšić i Ostrog privešće se kraju i radovi na rekonstrukciji i poboljšaće se kvalitet usluge javnog saobraćaja, što će doprinijeti ostvarivanju našeg primarnog cija, a to je bezbjednost i sigurnost željezničkog saobraćaja“, zaključili su iz ŽICG.

Bonus video: