Čekajući petak: Da li propada tender za Moraču?

Italijanske kompanije, prema informacijama “Vijesti”, procijenile su da nije isplativo da sada realizuju projekat koji zahtijeva krupno ulaganje
78 pregleda 0 komentar(a)
Moraca, Foto: Boris Pejović
Moraca, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.09.2011. 07:45h

Tender za gradnju hidrocentrala na Morači sjutra će biti zatvoren, nakon godinu i sedam mjeseci od poziva za izbor koncesionara.

U Ministarstvu ekonomije kažu da „čekaju petak“, kada će javnost biti obaviještena da li su ponude dostavili italijanska kompanija A2A u konzorcijumu sa Elektroprivredom Crne Gore i italijanski Enel.

Da je plan za Moraču promijenjen, poznato je od dogovora Vlade i A2A da gradnju HE prepuste državnoj Elektroprivredi, kojom upravlja komunalno-energetska kompanija A2A.

Italijanske kompanije, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, procijenile su da nije isplativo da sada realizuju projekat koji zahtijeva krupno ulaganje.

Izvori "Vijesti" bliski A2A prenose da će najvjerovatnije dostaviti pismo Vladi, odnosno Tenderskoj komisiji, kojim će ih obavijestiti da ne dostavljaju ponudu “zbog procjene da je sada rizično početi taj posao jer je ekonomski neopravdan”

Izvori "Vijesti" bliski A2A prenose da će najvjerovatnije dostaviti pismo Vladi, odnosno Tenderskoj komisiji, kojim će ih obavijestiti da ne dostavljaju ponudu “zbog procjene da je sada rizično početi taj posao jer je ekonomski neopravdan”. Od Enela se, kako su obaviješteni u A2A, očekuje da isto postupi.

„Vijestima“ je najavljeno da će zvaničnu odluku italijanska centrala A2A sjutra saopštiti, a iz Enela je nedavno odgovoreno da će „budući koraci kompanije u Crnoj Gori biti saopšteni blagovremeno“.

Crnogorski ekonomski stručnjaci od objavljivanja tendera upozoravaju da projekat nema pravu kost-benefit analizu, procjenjujući da nije isplativ za državu

Crnogorski ekonomski stručnjaci od objavljivanja tendera upozoravaju da projekat nema pravu kost-benefit analizu, procjenjujući da nije isplativ za državu, dok su iz Vlade saopštavali da je korist sigurna za Crnu Goru i koncesionara.

Sagovornik povezan sa A2A, na pitanje “Vijesti” zašto bi EPCG gradio moračke centrale, kada italijanski učesnici tendera procjenjuju da posao nije isplativ, a ima jeftinijih projekata za gradnju HE u Crnoj Gori, odgovara da “državna kompanija može biti sigurnija da će se investicija brže vratiti”.

Ako bi koncesije za gradnju HE direktno dodijelili EPCG, kompanija bi ga finansirala kreditom i prihodom od prodaje struje domaćim potrošačima. Nije sigurno da Vlada garancijom ne bi stala iza Elektroprivrede, iako su saopštavali da bi to bila samo obaveza EP. Iz državnog budžeta bi se finansirala eksproprijacija zemljišta i sanacija manastira Morača, što izvršna vlast procjenjuje na oko 60 miliona eura, upkos računici nevadinog sektora da bi to najmanje duplo koštalo.

Centralna banka je upozorila Vladu da prestane sa izdavanjem garancija, procjenjujući situaciju rizičnom za kapitalne projekte.

Ako bi koncesije za gradnju HE direktno dodijelili EPCG, kompanija bi ga finansirala kreditom i prihodom od prodaje struje domaćim potrošačima

Memorandumom o razumijevanju Vlade i A2A od 4. avgusta, dogovoreno je da će se kroz zajedničko vlasništvo analizirati potencijal EPCG da gradi hidroelektrane na Morači. To će zavisiti, kako su precizirali, od rezultata analize i u slučaju da bude poništen tender, koji je u aprilu prololongiran. Nagoviješteno je da će se sposobnost EP da realizuje projekat "potvrditi kroz pripremu biznis plana od naredne godine do kraja 2014."

Prema nepotvrđenim informacijama, A2A zagovara projekat prema kojem bi se gradile dvije elektrane – niže Andrijevo i Zlatica sa manjim HE u gornjem slivu Morače. Izmijenjenom tenderskom dokumentacijom je otvoren prostor za povezane projekte u gornjem slivu rijeke.

Bonus video: