Budvanski vodovod pred kolapsom

Budva je samo tokom jula i avgusta iz regionalnog sistema preuzela milion kubika vode po cijeni od 50 centi, što je račun od pola miliona eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2011. 19:01h

Ako se cijena kubika vode ne prepolovi, iz budvanskog “Vodovoda” kažu da im prijeti finansijski kolaps.

Oni su upozorili Vladu i Regionalni vodovod da se koriguje ugovor o načinu korišćenja vode iz tog sistema.

Budva je samo tokom jula i avgusta iz regionalnog sistema preuzela milion kubika vode po cijeni od 50 centi, što je račun od pola miliona eura.

Zbog gubitaka na mreži, koji su čak i do 50 odsto, iz gradskog preduzeća kažu da su uspjela da obračuna svega polovinu isporučene im vode.

Uštedjeli 1,3 miliona

Trenutni dug budvanskog “Vodovoda” je 800.000 eura prema “Regionalnom vodovodu”. Budvani su po ugovoru su obavezni da preuzimaju vodu iz tog sistema i tokom zimskog perioda, po cijeni duplo većoj od one iz lokalnih izvorišta.

“Priključak na ’Regionalni vodovod’ koji je urađen prošlog ljeta je olakšao vodosnabdijevanje, ali ujedno i otežao finansijsko poslovanje", rekao je direktor budvanskog vodovoda Milenko Medigović.

On kaže da su maksimalno koristili lokalna vodoizvorišta, pa su štedjeli 1,3 miliona eura.

Ušli u pregovore sa ’Regionalnim vodovodom’ i resornim ministarstvom o korekciji cijene vode. Naš je predlog da u ljetnjem periodu bude 20 centi, a zimi deset centi i da nas ne obavezuje da uzimamo vodu iz njihovog sistema u periodu kada nije potrebna, ili nam ne treba u velikim količinama.”

Medigović je rekao da su iz “Regionalnog vodovoda” su, kazao je, u julu preuzeli 417.000, a u avgustu 600.000 kubika vode.

Daju vodu na rate

Za osam mjeseci u Budvi je, kaže Medigović fakturisano 3,5 miliona eura, a naplaćeno je 2,9 miliona eura vode.

"Imamo dužnike, utužujemo ih, isključujemo, pravimo dogovor da dug plate na rate. Moramo pratiti i te socijalne programe kod stanovništva”, rekao je.

Za razliku od prethodnih, kako je kazao Medigović, ovog ljeta postrojenje za desalinizaciju na Zavali nije uključivano, jer nije bilo većih problema u vodosnabdijevanju.

Ipak, i dalje se „drži” kao rezervno rješenje.

Sav taj azbest

Medigović je kazao da je postojeće stanje distributivnog sistema vodosnabdijevanja Budve nezadovoljavajuće.

“Distributivna mreža na području Budve je oko 60 kilometara, od čega je 63 odsto cjevovoda je azbest, 23 odsto čelik i nove instalacije su svega 14 odsto, što je nedozvoljavajuće".

Bonus video: