Bivši radnici Boksita zbog nepovezanog radnog staža ne mogu da se penzionišu

"Apelujem na državne organe da pomognu da se ova situacija što prije riješi jer su to ovi radnici zaslužili“
0 komentar(a)
Boksiti, Foto: Savo Prelević
Boksiti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.09.2011. 12:16h

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita, njih oko 30, koji su prošle godine uz ponuđene otpremnine napustili preduzeće, najavili su od ponedjeljka radikalne mjere ukoliko im uprava ne poveže radni staž za 2009 i 2010. godinu.

Oni su se jutros okupili u prostorijama Samostalnog sindikata Boksita, iznijeli problem zbog koga ne mogu da se penzionišu i upozorili poslovodstvo da ukoliko se to ne riješi do ponedjeljka da će preduzeti radikalnije mjere, ne precizirajući koje.

„Iako ispunjavamo sve uslove ne možemo da se penzionišemo. Kada smo dobili otpremnine obratili smo se fondu PIO od kojih smo nedavno dobili odgovor da se postupak penzionisanja obustavlja jer nam radni staž nije uplaćen za prethodne dvije godine.

Obišli smo sve nadležne institucije u Nikšiću i Podgorici, Inspekcija rada je napisala prijavu na preduzeće, a nadležni iz Podgorice još prije 15 dana obećali da će nešto preduzeti, ali za sada nikakve vajde od toga“, kazao je u ime pomenutih radnika Milosav Vujović.

Ono što im predstavlja dodatni problem je neregulisano zdravstveno osiguranje tako da za sve ljekarske intervencije moraju da se obrate privatnim ustanovama pa pozivaju državu, a posebno ministra rada i socijalnog staranja Suada Numanovića da im pomogne da se njihova situacija što prije okonča.

„Zaista smo u teškoj situaciji i svaki račun o obavljenim ljekarskim pregledima ili eventualno nekim većim intervencijama poslaćemo Boksitima da to plate. Njihova je greška što još uvijek nemamo regulisano zdravstveno osiguranje i što se nijesmo penzionisali”, kazao je Vujović.

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović apelovao je na nadležne državne organe da se problem tridesetak bivših radnika Rudnika što prije riješi, da Vlada pronađe način i „natjera“ poslodavca da pomenutim radnicima uplati staž, pa makar to uradili i u ratama.

„Nije u pitanju veliki novac jer za povezivanje staža za tridesetak bivših radnika potrebno je oko 60.000 eura. Zaista je grijeh da zbog nečije greške radnici koji su prihvatili socijalni program i napustili preduzeće ne mogu da ostvare svoja prava i da se penzionišu.

Apelujem na državne organe da pomognu da se ova situacija što prije riješi jer su to ovi radnici zaslužili“, kazao je Bojanović

Bonus video: