Katnić potpisao ugovor sa SB za kredit od 60 miliona eura

Centralna banka Crne Gore je samo dan ranije, u svojim preporukama, poručila Vladi da prestane da se zadužuje i daje garancije
74 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Katnić, Foto: Boris Pejović
Milorad Katnić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.09.2011. 09:20h

Ministar finansija Milorad Katnić, i direktorka Svjetske banke za Jugoistočnu Evropu, Džejn Ermitejdž, potpisali su u Vašingtonu ugovor o kreditu vrijednom 85 miliona dolara.

Centralna banka Crne Gore je samo dan ranije, u svojim preporukama, poručila Vladi da prestane da se zadužuje i daje garancije.

Ministarstvo finansija je saopštila da su za odobravanje DPL aranžmana glavni uslovi koje je Svjetska banka postavila pred Crnu Goru bili postizanje zadovoljavajućeg nivoa makroekonomske stabilnosti i stabilizacija u oblasti finansijskog, odnosno bankarskog sistema.

" Potpisivanje ugovora o kreditu predstavlja potvrdu uspješnog sprovođenja niza reformi koje ce fiskalni i finansijski sistem učiniti otpornijim i stabilnijim za predstojeće izazove, kao i potvrdu unaprijeđenja i jačanja saradnje Crne Gore i Svjetske banke" navodi se u saopštenju

" Dobijanje kredita Svjetske banke za Crnu Goru znači više od novca; ovaj čin je potvrda da smo vodili kredibilnu i odgovornu politiku" rekao je ministar Katnić nakon potpisivanja ugovora.

Džejn Ermitejdž, koja je u ime Svjetske banke potpisala ugovor, istakla je da je prepoznat napredak Crne Gore na planu fiskalne konsolidacije, uspostavljanja stabilnog bankarskog sektora i sprovođenja strukturnih reformi.

Iz Ministarstva navode da je kredit odobren uz veoma povoljne uslove, sa ročnošću od 20 godina, uključujući grejs period od pet godina i kamatnu stopu koja se veže za šestomjesečni EURIBOR i maržu od 0,8 odsto, što trenutno odgovara kamati od oko 2,5 odsto na godišnjem nivou.

Sredstva će, kako je saopšteno, biti iskorišćena za podršku budžetu u narednoj godini

Bonus video: