Vlada da prestane da se zadužuje i da žirira

U CBCG su istakli da je poseban problem u kreiranju ekonomskog ambijenta nedostatak vizije razvoja
61 pregleda 0 komentar(a)
Centralna banka, Foto: Arhiva Vijesti
Centralna banka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.09.2011. 08:01h

Vlada u 2012. godini mora napraviti ključni rez u domenu javne potrošnje, tako što će neke stavke pokušati da eliminiše i smanji, potrebno je zaustaviti davanje garancija, a postoji rizik da će neke garancije koje su date u prošlosti država morati da isplati.

To je istakla Centralna banka Crne Gore (CBCG) u uvodnim napomenama u preporukama Vladi za ekonomsku politiku u 2012. godini.

" Rast budžetskog deficita vodi rastu javnog duga koji prijeti da postane kočnica daljem razvoju. Veliki potencijalni rizik (rast javnog duga) nose krupni infrastrukturni projekti, zato u recesionim uslovima treba biti vrlo obazriv prilikom donošenja odluke o njihovom finansiranju" istakli su u CBCG, dodajući da je važan preduslov fiskalne održivosti i održivost penzionog sistema.

U CBCG smatraju da će se problemi koji su prisutni u regionu sigurno odraziti na domaću privredu koja je izuzetno ranjiva, pa je potrebno da se u budžetskoj rezervi obezbijedi novac koji će se iskoristiti za intervencije u realnom sektoru.

" Važan pravac akcije je poboljšanje konkurentnosti privrede. Iako je deficit tekućeg računa smanjen, on je i dalje visok i nije pokazatelj poboljšane konkurentnosti crnogorske privrede.

Nema vizije razvoja

Smatramo da bi bilo korisno razmotriti i donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti, kojim bi bilo predviđeno neko fiskalno pravilo.

To pravilo bi pozitivno uticalo na makroekonomsku i finansijsku stabilnost, kreditni rejting Crne Gore, a olakšalo bi i Ministarstvu finansija da se odupre potencijalnim pritiscima za povećanje javne potrošnje" istakli su u CBCG.

U CBCG su istakli da je poseban problem u kreiranju ekonomskog ambijenta nedostatak vizije razvoja zbog čega prioritetni zadatak mora biti izrada strategije privrednog razvoja.

" Crna Gora treba da se razvija u skladu sa koncepcijom male i visokootvorene ekonomije koja podrazumijeva da treba da se specijalizuje u proizvodnji manjeg broja proizvoda i usluga u kojima može da ostvari komparativne prednosti, a da se ostali proizvodi i usluge moraju uvoziti.

Stoga se oskudna sredstva moraju koncentrisati ka onim granama koje se mogu označiti kao strateški prioriteti, a to su turizam, energetika, neki vidovi prehrambene industrije, poljoprivreda... " rekli su u CBCG.

Preporuke Vladi za 2012. godinu, koje su grupisane u deset oblasti, CBCG će javno publikovati najkasnije do 10. oktobra.

Nova kriza neće biti kratkotrajna

Iz CBCG su istakli da je realno očekivati novi talas krize na koji će uticati kriza javnih dugova SAD-a i zemalja EU, te da će ta kriza imati uporište u javnom sektoru.

" Iako je realno očekivati da novi talas krize neće biti intenziteta kao prvi, njegovo saniranje će biti mnogo teže, jer su javne finansije prenapregnute i ostavljaju vrlo mali ili nikakav prostor za dodatnu intervenciju.

Ekspanzivna monetarna politika je referentne kamatne stope spustila na gotovo nulti nivo, što znači da nema prostora za njihovo dalje snižavanje.

Sve ovo nas navodi na zaključak da, ukoliko dođe do nove recesije, ona neće biti kratkotrajna"- istakli su u CBCG.

Bonus video: