Vlada ne zna ništa o Vedanti i preuzimanju KAP-a

Vedanta je crnogorskoj javnosti poznata kao učesnik na tenderu za privatizaciju KAP-a iz 2005. godine, na kojem je zauzela četvrto mjesto
62 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Foto: Arhiva Vijesti
KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.09.2011. 15:28h

Vlada nije imala nikakav kontakt sa indijskom kompanijom Vedanta risorsis, niti je dobila bilo kakavu informaciju ili zahtjev za preuzimanje Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).

Iz KAP-a je saopšteno da će menadžment razmatrati moguće preuzimanje fabrike na Skupštini akcionara

Iz Vlade su agenciji Mina-business saopštili i da nemaju informaciju da će se na redovnoj Skupštini akcionara KAP-a, koja će se održati krajem oktobra, raspravljati o mogućem preuzimanje fabrike.

Na Skupštini akcionara se, kako su objasnili iz Vlade, može raspravljati samo o tačkama koje će biti na dnevnom redu, a obavještenje o održavanju Skupštine akcionara sa definisanim dnevim redom će biti objavljeno u dnevnoj štampi najmanje 30 dana prije njenog održavanja.

Redovna Skupština akcionara KAP-a održaće se krajem oktobra, potvrđeno je agenciji Mina-business iz menadžmenta fabrike.

Iz KAP-a je saopšteno da će menadžment razmatrati moguće preuzimanje fabrike na Skupštini akcionara, ali nijesu željeli da komentarišu da li će Vedanta u oktobru preuzeti upravljanje fabrikom.

Nema dovoljno informacija

Predstavnik Vlade u Odboru direktora KAP-a, Nebojša Dožić, rekao je agenciji Mina-business da nema dovoljno informacija da bi mogao da komentariše eventualno preuzimanje fabrike i da su Vlada i Ministarstvo ekonomije jedini kompetentni.

Država i CEAC su vlasnici po 29,36 odsto akcija KAP-a, grčki Edkepitel oko 7,8 odsto, a na CK zbirnom kastodi računu 1 je oko 5,58 odsto akcija

Za račun Vedante su, posljednjih nekoliko dana, različiti, uglavnom grčki posrednici, kupovli šest odsto akcija KAP-a.

Vedanta je crnogorskoj javnosti poznata kao učesnik na tenderu za privatizaciju KAP-a iz 2005. godine, na kojem je zauzela četvrto mjesto.

Na istom tenderu pobijedio je aktuelni ruski vlasnik, Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAC).

Država i CEAC su vlasnici po 29,36 odsto akcija KAP-a, grčki Edkepitel oko 7,8 odsto, a na CK zbirnom kastodi računu 1 je oko 5,58 odsto akcija. Podravska banka i hrvatski investitor Miroslav Jeličić imaju po 3,12 odsto, a na CK zbirnom kastodi računu 5 je 1,6 odsto akcija.

Bonus video: