Lukšić ne vidi svrhu u sastajanju sa "dakićevcima"

"Ne vidim nikakvu svrhu organizovanja sastanka kod predsjednika Vlade osim da me obavijeste da su postigli dogovor i da su svojim potpisima materijalizovali tu ideju", kazao je Lukšić
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2011. 19:28h

Crnogorski premijer Igor Lukšić ne vidi svrhu u organizovanju njegovog sastanka sa predstavanicima bivših radnika fabrike "Radoje Dakić", osim ako se, kako je naveo, dogovore o načinu isplate potraživanja i prihvate ponudu za zemljište.

"Ne vidim nikakvu svrhu organizovanja sastanka kod predsjednika Vlade osim da me obavijeste da su postigli dogovor i da su svojim potpisima materijalizovali tu ideju", kazao je Lukšić novinarima iz Crne Gore koji prate njegove aktivnosti u okviru zasjedanja Ujedinjenih nacija.

On smatra da postupak treba nastaviti putem suda, ako svi povjerioci ne budu prihvatili ponudu i tražiti neku bolju, ako je to interes radnika.

Odbor povjerilaca “Dakića” prošle sedmice je uputio Lukšiću dopis u kojem ga obavještava da ne prihvata njegovog savjetnika Predraga Stamatovića kao pregovarača, jer ga ne smatra kompetentnim za adekvatno rješavanje njihovog problema.

Lukšić je objasnio da Stamatović ima sva ovlašćenja da nastavi razgovore, odnosno da pomogne da se riješe sva pitanja između povjerilaca i potencijalnih kupaca kako bi se došlo do dogovora.

Lukšić smatra da postupak treba nastaviti putem suda ako svi povjerioci ne budu prihvatili ponudu i tražiti neku bolju, ako je to interes radnika

Za njega je ponuda konzorcijuma "Zetagradnje" i kompanije "Čelebić" kvalitetna, jer u potpunosti obeštećuje glavnicu i dobar dio kamata, a siguran je da je prihvatljiva za najveći broj bivših radnika "Dakića".

Stamatović je u ponedjeljak saopštio da je posljednja ponuda Vlade i konzorcijuma kompanija "Zetagradnja" i "Čelebić" za kupovinu zemljišta "Radoja Dakića" znatno unaprijeđena i da izvršna vlast, zbog ophođenja predstavnika Koordinacionog odbora prema tom prijedlogu, više neće pregovarati sa njima.

Radnici se više od dvije godine okupljaju preko puta zgrade Vlade i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura. Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg čine "Voli", "Bemax", "Novi Volvox", "Kroling", "Normal Company" i "Master Inžinjering" za to zemljište nudio je 27 miliona eura.

Kompanije "Zetagradnja" i “Čelebić” su, za kupovinu tog zemljišta, 15. marta ponudile pet miliona eura više nego konzorcijum. Oni su ponudili isplatu novca u tri rate, a njegov najveći dio, 90 odsto, u roku od tri, odnosno, šest mjeseci nakon usvajanja DUP-a.

Bonus video: