Ponuda Vlade, Zetagradnje i "Čelebića" za zemljišta Dakića" unaprijeđena

Vlada spremna da u okviru naplate svojih potraživanja od "Dakića" dio ustupi povjeriocima
0 komentar(a)
Predrag Stamatović, Foto: Savo Prelević
Predrag Stamatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.09.2011. 15:24h

Posljednja ponuda Vlade i konzorcijuma kompanija Zetagradnja i "Čelebić" za kupovinu zemljišta "Radoja Dakića" je znatno unaprijeđena i izvršna vlast, kako su saopštili njeni predstavnici, zbog ophođenja predstavnika Koordinacionog odbora prema tom predlogu više neće pregovarati sa njima.

"U pregovorima smo saopštili da smo spremni da ponuđaču pomognemo u obezbjeđivanju neophodnih sredstava za realizaciju posla tako što ćemo dati određeni iznos državnih garancija i ta spremnost Vlade je dovela do promjene u tempu isplate tako da je ova posljednja ponuda znatno bolja i isplata znatno brža od prethodnog predloga", saopštio je savjetnik premijera, Predrag Stamatović.

On je na konferenciji za novinare sa predstavnicima konzorcijuma kazao da je Vlada spremna da u okviru naplate svojih potraživanja od "Dakića" dio ustupi povjeriocima tako što će taj dio zemljišta koji treba da joj pripadne biti prodat po istoj cijeni po kojoj se plaća kvadrat onoga što je predmet sudske prodaje i da taj iznos od pet miliona eura ide u korist bivših zaposlenih.

Tako je i formiran iznos od 35,3 miliona eura, odnosno površina od oko 220 hiljada metara kvadratnih.

Vlada inoviranom ponudom buduće zemljište ostavila u krugu fabrike

Vlada je tom inoviranom ponudom ostavila u krugu fabrike zemljište koje treba da joj pripadne, a na kojem će biti izgrađeni dom zdravlja, bolnica i vrtić. Sve ostalo što treba da naplate ustupili su Odboru i to je suma od pet miliona eura.

To su, objasnio je Stamatović, bili spremni da urade da bi najveći dio radnika naplatio svoja potraživanja.

"Smatramo da je to sasvim dobra garancija i da povjerioci u takvom poslu ne mogu biti prevareni, a takođe smo spremni da ako iz bilo kojih razloga dođe do aktiviranja hipoteke Vlada angažuje sve svoje kapacitete i da u saradnji sa povjeriocima organizuje međunarodni javni tender u njihovu korist"

Nakon posljednjeg sastanka sa povjeriocima saopšteno je da je tom predlogu data prohodnost, ali da je bilo postavljeno pitanje garancija.

"I to pitanje smo razmotrili i u saradnji sa ponuđačima i Koordinacionom odboru predložili da razmisle da se kupoprodajnim ugovorom precizira da istog dana kad ponuđači postanu vlasnici u obimu jedan kroz jedan na isto zemljište istim aktom bude upisana i hipoteka kao garancija za njihovo potraživanje a da se ona skida sa tog zemljišta procentualno onako kako bude isplaćivano potraživanje", rekao je Stamatović.

To, prema njegovim riječima, znači da bi za svaki euro neisplaćenog potraživanja u svakom trenutku stajala hipoteka da bi svih 160 eura neisplaćenih bilo zaštićeno hipotekom na jednom kvadratu.

"Smatramo da je to sasvim dobra garancija i da povjerioci u takvom poslu ne mogu biti prevareni, a takođe smo spremni da ako iz bilo kojih razloga dođe do aktiviranja hipoteke Vlada angažuje sve svoje kapacitete i da u saradnji sa povjeriocima organizuje međunarodni javni tender u njihovu korist", kazao je Stamatović.

Vlada više ne pregovara da Koordinacionim odborom

Sve to je urađeno u namjeri da se realizuje naplata potraživanja, ali i razvoja lokacije tog zemljišta. Ipak, zbog odbijanja ponude i aktivnosti Koordinacionog odbora, Vlada više neće pregovarati sa njima.

"Što se nas tiče niti smo uticali na sudsku proceduru, niti ćemo to činiti u budućnosti, a vidjećemo kako će dalje ići prodaja tog zemljišta i naplata Vladinih potraživanja od "Dakića" i samo u slučaju da se najveći mogući procenat povjerilaca u najkraćem roku saglasi sa ponudom, mi smo spremni da nastavimo sa svojim aktivnostima", precizirao je Stamatović.

U slučaju da nema saglasnosti te vrste uključujući i one koje zastupa Odbor, posao će ići jako teško i zato, kako je poručio, svi kojima "Dakić" duguje treba dobro razmisle o ponudi, jer u ovom trenutku teško mogu dobiti bolju.

Čelebić: Ponuda je jako ozbiljna

Čelebić je dodao da će ponuđači razmisliti da li da se pojave kao zainteresovana strana u sudskom postupku

"U ime konzorcijuma želim da kažem da je ponuda jako ozbiljna, dostavili smo je predstavnicima povjerilaca u zvaničnoj formi i pet advokatskih kancelarija i Odboru i očekujemo odgovor u zvaničnoj formi. Ukoliko ne bude dostavljen u najkraćem roku i na taj način, što znači ne preko medija i na druge slične načine, ozbiljno ćemo razmisliti da se povučemo iz predmeta ovog posla", poručio je on.

Čelebić je dodao da će ponuđači razmisliti da li da se pojave kao zainteresovana strana u sudskom postupku.

Bonus video: