Vlada steže kaiš i planira nova zaduženja

Pomoćnik ministra finansija Nemanja Pavličić kazao je da očekuju da će prihodi budžeta za iduću godinu biti veći od ovogodišnjih
0 komentar(a)
lukšić katnić, Foto: Sajt Vlade Crne Gore
lukšić katnić, Foto: Sajt Vlade Crne Gore
Ažurirano: 19.09.2011. 08:23h

Ministarstvo finansija počelo je pregovore sa potrošačkim jedinicama oko iznosa budžeta za narednu godinu, a ono što je sada jasno, kako je iz tog resora saopšteno “Vijestima”, da će zbog aktuelnih ekonomskih dešavanja prihodi biti planirani konzervativno, da će biti nastavljene mjere smanjenja javne potrošnje, da neće biti povećanja poreza, ali je moguće uvođenje akciza za robu za koju do sada nijesu važile akcize.

Pomoćnik ministra finansija Nemanja Pavličić kazao je da očekuju da će prihodi budžeta za iduću godinu biti veći od ovogodišnjih, ali navodi i da će biti neophodno zaduživanje države i u narednoj godini kako bi se pokrio deficit.

"Neki od faktora koji će uticati na stanje prihoda za iduću godinu su projekcije inflacije, naplate poreskog duga, elastičnosti prihoda u odnosu na BDP. Takođe, pred nama su još četiri mjeseca ubiranja prihoda, što će se reflektovati na narednu godinu. Što se eventualnog povećanja poreza tiče, takve mjere bi značile dodatno opterećenje realnog sektora i građana Crne Gore. Osim toga, konzistentna fiskalna politika, bazirana na niskim i jedinstvenim poreskim stopama i što manjem broju poreskih izuzeća i odbitaka, doprinosi boljem poslovnom ambijentu i privlačenju investicija", kazao je Pavličić.

"Politika Ministarstva finansija je da održi i dodatno unaprijedi konkurentan poreski sistem koji je komparativna prednost Crne Gore. U tom smislu, naše mjere su usmjerene na smanjenje javne potrošnje, a ne na povećanje poreza. S obzirom na to da je u toku izrada Zakona o akcizama, razmatramo mogućnost uvođenja akciza na određene proizvode koji do sada nijesu bili oporezivani na ovaj način".

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: