U Crnu Goru stiže 4. operator mobilne telefonije

Veći broj operatora posebno će biti značajno u novoj usluzi prenosivost brojeva, koja će u Crnoj Gori početi krajem oktobra
1578 pregleda 0 komentar(a)
mobilni telefon, roming, Foto: Shutterstock.com
mobilni telefon, roming, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.09.2011. 13:59h

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) intenzivno radi na tome da se četvrti operater mobilne telefonije uskoro uključi na crnogorsko tržište.

“Mogu samo da kažem da Agencija radi na tome i da će sve biti izvjesno do kraja godine”, rekao je agenciji Mina-business, izvršni direktor EKIP-a, Zoran Sekulić.

U Crnoj Gori trenutno posluju tri operatera mobilne telefonije, Telenor (069), Crnogorski Telekom odnosno njegov T-mobile (067) i M:tel (068).

Sekulić je kazao da će čitava procedura početi objavljivanjem tendera.

Usluga prenosivosti brojeva omogućava korisnicima da pređu kod drugog operatera, a zadrže broj koji su do tada koristili

Nikad previše

On je kazao da za sada nema izgleda ko bi mogao da bude četvrti operater koji će poslovati na crnogorskom tržištu.

Sekulić smatra i da konkurencija ulaskom novog operatora neće biti velika.

“Operatera nikada nije previše, to sami oni ocjenjuju. Ukoliko neko ima interesa, a postoje raspoloživi resursi onda je to pitanje nekog prerasporeda snaga”, ocijenio je Sekulić.

Veći broj operatora, kako je kazao, posebno će biti značajno u novoj usluzi prenosivost brojeva, koja će u Crnoj Gori početi krajem oktobra.

“Posebno je to u kontekstu prenosivosti brojeva interesantno, jer sada smo na početku implementacije odredaba direktiva Evropske unije (EU) i Zakona o elektronskim komunikacijama koje se odnose na pitanje prenosivosti broja”, kazao je Sekulić.

Centralna baza prenesivih brojeva

Usluga prenosivosti brojeva koja se koristi u većini zemalja regiona i svijeta, omogućava korisnicima da pređu kod drugog operatera mobilne ili fiksne telefonije, a zadrže broj koji su do tada koristili.

Slovenačka kompanija Teletek /Teletech/ izabrana je da implementira sistem centralne baze podataka prenesenih brojeva u Crnoj Gori i obavlja uslugu njegovog administriranja u periodu od četiri godine.

Agencija je u krajem prošle godine raspisala tender za izbor najpovoljnije ponude za nabavku usluge administriranja sistemom centralne baze podataka prenesenih brojeva.

Procijenjena vrijednost javne nabavke iznosila je 500 hiljada eura.

Bonus video: