A2A promijenila strategiju zbog „političkih promjena u Crnoj Gori”

A2A planira da potvrdi svoje investicione planove kada je u pitanju EPCG, bez obzira na skorašnje izmjene inicijalnog dogovora
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2011. 08:45h

A2A planira da potvrdi svoje investicione planove kada je u pitanju EPCG, bez obzira na skorašnje izmjene inicijalnog dogovora koji je sprečavaju da preuzme kontrolu nad kompanijom, prenosi italijanski bankarski portal Portalino.it.

A2A, koja posjeduje 43,7 odsto akcija EPCG, potpisala je sporazum 2009. godine sa crnogorskom vladom, koji je ostavljao mogućnost kupovanja većinskog paketa EPCG, međutim, u memorandumu potpisanom početkom avgusta, A2A je dogovorila sa Vladom da odustane od te mogućnosti.

U istom memorandumu, Crna Gora se obavezala da neće otkupljivati kvotu koja je već u vlasništvu A2A, piše Portalino.

Predsjednik administracionog odbora A2A, Đulijano Zukoli, tom prilikom je komentarisao kako modifikacija prvobitnog dogovora ne predstavlja izlaznu strategiju iz Crne Gore, već da je bila “neophodna zbog političkih promjena u Crnoj Gori”, navodi Portalino.

Crna Gora se obavezala da neće otkupljivati kvotu koja je već u vlasništvu A2A

Jedine političke promjene (ako bi se tako mogle nazvati) koje su se od poluprivatizacije EPCG desile u Crnoj Gori su što je umjesto Mila Đukanovića premijer postao Igor Lukšić, i što je manja članica vladajuće koalicije SDP i opozicija zauzela čvršći stav da EPCG treba da ostane u većinskom državnom vlasništvu.

" EPCG proizvodi veliki dio energije iz hidropotencijala, i jedan od ciljeva A2A je upravo da uvozi u Italiju, čistu energiju, i to zahvaljujući interkonekciji sa Crnom Gorom koju sprovodi Terna.

A2A, preko kompanije “Partenope Ambiente” čiji je vlasnik, kontroliše i problematični termovalorizator za obradu otpada Aćera kod Napulja

A2A koja zajedno sa francuskom EDF kontroliše Edison, drugu po veličini italijansku električnu kompaniju, najavila je i namjeru da će u Crnoj Gori tražiti sinergije za tretman otpada - navodi italijanski portal.

Podsjećamo da je A2A nastala 1. januara 2008. godine, ujedinjenjem komunalno-energetskih kompanija koje su djelovale na području gradova Milano i Breša, te da administracije ovih gradova i dalje upravljaju kompanijom, imajući po 27,5 odsto njenih akcija, odnosno ukupno kontrolišući njenih 55 odsto.

A2A, preko kompanije “Partenope Ambiente” čiji je vlasnik, kontroliše i problematični termovalorizator za obradu otpada Aćera kod Napulja.

Pogon Aćera otvoren je u martu 2009. godine, u prisustvu italijanskog premijera Silvija Berluskonija, kada je predstavljen kao rješenje za probleme sa otpadom u Napulju, međutim, efikasnost pogona u vezi sa postavljenim ciljem je u međuvremenu više puta dovedena u pitanje.

Bonus video: