Milošević se izjadao kolegama, poljopriveda bez strategije

Siguran sam da je poljoprivreda šansa da smanjimo socijalna davanja i socijalne tenzije u Crnoj Gori, rekao je ministar
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2011. 14:52h

Sadašnje stanje u poljoprivredi nije dovoljno ohrabrujuće, dok usitnjenost parcela i objekti u kojima se proizvodi hrana ne pružaju puno optimizma da to može biti onako kako Evropska unija želi (EU), saopštio je resorni ministar Tarzan Milošević.

Milošević je ocijenio da svi zajedno moraju da imaju strategiju o tome šta je Crnoj Gori potrebno i koji su to strateški proizvodi koje država treba da podržava.

“Siguran sam da sadašnje stanje u poljoprivredi na daje dovoljno ohrabrenja", rekao je ministar. "Zainteresovanost ljudi, usitnjenost parcela i objekti u kojima se proizvodi hrana, ne daju nam u ovom momentu puno optimizma, da to može da bude onako kako to EU želi”, rekao je Milošević

Vino jedini proizvod od kojeg Crna Gora ostvaruje suficit

“Siguran sam da je poljoprivreda šansa da smanjimo socijalna davanja i socijalne tenzije u Crnoj Gori i zato treba stimulisati ljude koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom”, smatra Milošević.

Svaki peti zaposleni - poljoprivrednik

Izvršni direktor Plantaža, Verica Maraš, kazala je da je poljoprivreda, pored turizma, strateška grana razvoja Crne Gore.

“Učešće poljoprivrede i agroindustrije u bruto domaćem proizvodu iznosi 15, a u zaposlenosti 20 odsto”, rekla je Maraš.

Država nije dostigla konkurentnost, zbog neusaglašenih zakona, rekao je Đorđije Goranović

“I pored ogromnih potencijala koje treba iskoristiti, analizirajući privredna kretanja u agraru i robnoj razmjeni sa inostranstvom, možemo reći da Crna Gora konstantno ostvaruje deficit, koji je u prošloj godini iznosio preko 1,3 milijarde EUR”, pecizirala je Maraš.

U vinu je - zarada

Samo deficit poljoprivrednih proizvoda u tom periodu, iznosio je 358 miliona eura, ili 27,1 odsto ukupnog deficita.

Maraš je saopštila da je, kada je u pitanju vino, izvoz za prošlu godinu bio 16,7 miliona eura, a uvoz 3,2 miliona eura, što predstavlja suficit od 13,5 miliona eura.

“Tako je vino jedini proizvod od kojeg Crna Gora ostvaruje suficit”, smatra Maraš.

Direktor Mesne industrije "Goranović", Đorđije Goranović, tvrdi da jedna savremena kompanija iz Crne Gore danas ne može da izvozi proizvode na tržište EU, jer država nije dostigla potreban nivo konkurentnosti, zbog neusaglašene zakonske regulative i neuspostavljenog integrisanog sistema bezbjedosti hrane.

“Da bi neka kompanija usvojila nove tehnologije i nove standarde, mora se usvojiti razvojna komponenta, a za to su potrebni povoljni izvori finansiranja, a za šta je opet potrebno da kreditni rizik države bude mali”, rekao je Goranović.

On je zaključio da se ideja o opštoj konkurentnosti ne završava samo u okvirima jedne države, već je potrebna konkurentnost cijelog regiona.

Galerija

Bonus video: