Bjelopoljski građevinci traže socijalni azil da napušte državu

"Peticija da napustimo državu je jedini način da živimo u nadi da će nas neka od država iz okruženja primiti jer smo mi pošteni ljudi"
0 komentar(a)
GRO "Radnik", Foto: Beća Čoković
GRO "Radnik", Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 12.09.2011. 13:26h

Bivši radnici bjelopoljskog GRO „Radnik“ okupili su najprije u centru grada a zatim ispred Opštine, revoltirani neispunjavanjem prava iz radnog odnosa koja su im uskraćena 1992.godine kada je, uvođenjem stečaja, oko 1.300 zaposlenih završilo na Birou rada.

Predsjednik Inicijativnog odbora Svetozar Čabarkapa iznio je, da su shodno dogovoru na prošlom okupljanju počeli potpisivanje peticije za dobijanje „socijalnog azila“ u nekoj od zemalja Evrope.

"Izgubili smo imovinu koju smo mukotrpno stvarali i sva prava iz radnog odnosa. Peticiju potpisujemo u znak razočarenja u našu državu jer nam se niko od nadležnih ne obraća i ignorišu se krivične prijave koje smo podnijeli protiv „pljačkaša naše i društvene imovine“. Ne znamo šta da činimo jer nam je egzistencija dovedena u pitanje", kazao je Čabarkapa.

"Izgubili smo imovinu koju smo mukotrpno stvarali i sva prava iz radnog odnosa"

Bivši građevinac Dole Konatar je dodao da se na pošten način i sa poštenim namjerama ništa ne može ostvariti.

"Peticija da napustimo državu je jedini način da živimo u nadi da će nas neka od država iz okruženja primiti jer smo mi pošteni ljudi. Dopis ćemo cirkularno proslijediti počev od područne jedinice policije prema drugim državnim organima. Nećemo poklenuti u svojoj namjeri", poručio je Konatar.

Otpisani od Vlade

Jedan od najstarijih radnika Izet Ćatović takođe se saglasio sa potpisivanjem peticije revoltiran što su pod stare dane prinuđeni da zbog teške socijalne situacije napuštaju vjekovna ognjišta.

"Nijedan dobar domaćin ne bi dozvolio da mu porodica pati, a naši rukovodioci koji personifikuju „dobre domaćine“ doveli su do toga da moramo da molimo da nam se omogući normalan život. Kada peticija bude gotova, predaćemo je policiji, te ćemo dalje nastaviti prema Podgorici i nećemo se vraćati sve dok nam se ne daju čvrste garancije da će naši zahtjevi biti ispunjeni. Mi smo ionako otpisani od naše Vlade", kazao je Ćatović, dodajući da je za idući ponedjeljak zakazano naredno okupljanje.

Radnici su ponovili da traže isplatu po 500 eura po godini staža za sve one radnike koji su na Birou rada, povezivanje staža zaključno sa prošlom godinom, kako bi oni koji ispunjavaju uslov ostvarili penziju.

Bonus video: