U Boksitima čekaju plate za jul i avgust, moguć novi štrajk rudara

"Sačekaćemo da se predsjednik Odbora direktora Aleksej Kuznjecov vrati sa godišnjeg odmora i riješi situaciju oko isplate zarada", rekao je Bojanović
101 pregleda 0 komentar(a)
Borislav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Borislav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.09.2011. 17:19h

Ukoliko za nekoliko dana radnici nikšićkih Boksita ne prime julsku, a do kraja mjeseca i avgustovsku zaradu Samostalni sindikat je najavio mogućnost štrajka upozorenja.

"Radnici rade, na lageru ima dovoljno rude, kao i one spremne za izvoz, samo nema novca. Radnici su na ivici strpljenja i nijesu oni krivi što uprava ne može da obezbijedi sredstva za plate koje su zaradili. Zato i zahtijevamo od Vlade da nam pomogne da se riješi ova situacija u Boksitima", kazao je predsjednik Sindikata Borisav Bojanović.

Sindikat je prethodnog mjeseca tražio od uprave da julska zarada bude isplaćena do 5. septembra a avgustovska deset dana kasnije

"Kada bi MAL platio dugovanja, to bi bilo dovoljno za isplatu najmanje dvije bruto zarade zaposlenih. Sačekaćemo da se predsjednik Odbora direktora Aleksej Kuznjecov vrati sa godišnjeg odmora i riješi situaciju oko isplate zarada. Ukoliko i tada situacija ostane ista i radnici bez zarađenih plata bićemo prinuđeni da razmislimo i o drugim sindikalnim potezima", upozorio je Bojanović.

Nakon realizacije socijalnog programa u Boksitima je od oko 1.200 radnika ostalo njih 314 a za isplatu jedne zarade potrebno je od 320 do 350 hiljada eura.

Sindikat je prethodnog mjeseca tražio od uprave da julska zarada bude isplaćena do 5. septembra a avgustovska deset dana kasnije.

CEAK se obavezao da do 15. isplaćuje zarade

Vlasnik Boksita, Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAK), prema ranije potpisanom ugovoru obavezala se da će do 15-og u mjesecu isplaćivati zarade radnicima.

Vlasnik radnicima duguje i regres i plate za jun, jul i avgust prošle godine kada su radnici protestovali u upravnoj zgradi preduzeća

Radnici Građevinskog sektora i dalje su neuposleni a Bojanović se nada da bi i ta situacija uskoro mogla da se promijeni.

"Nakon završetka radova na tunelu šest u Morači, radnici Građevine su bez posla. Nadamo se da će dobiti posao na probijanju tunela kod Berana. Ponovo je raspisan tender i Boksiti će konkurisati a postoji mogućnost i da naši radnici budu angažovani i na sanaciji tunela na nekim od drugih saobraćajnica. Vrijeme bi bilo da i oni krenu sa poslom jer su poslednji završili prije nekoliko mjeseci", kazao je Bojanović.

Vlasnik radnicima duguje i regres i plate za jun, jul i avgust prošle godine kada su radnici protestovali u upravnoj zgradi preduzeća, kako tvrdi Sindikat, odnosno štrajkovali, kako tumači uprava.

Bonus video: