Očekuje se konačan dogovor i članstvo u STO do kraja 2011.

Mur ocjenjuje da je zahtjev Ukrajine u potpunosti bio u skladu sa njenim pravima unutar STO i da je to izazvalo emotivne reakcije u Podgorici
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 08:06h

Naredna runda bilateralnih pregovora između delegacija Crne Gore i Ukrajine u cilju pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) biće organizovana u Podgorici 12. i 13. septembra, a u crnogorskoj delegaciji su optimisti da to može biti prelomna runda nakon koje će biti otvoren put članstvu u toj međunarodnoj instituciji.

Goran Šćepanović iz Ministarstva ekonomije je “Vijestima” saopštio da ima razloga za optimizam, uz napomenu da uvijek može biti novih zahtjeva.

"U načelu smo dogovorili da sve sporne tačke koje su se pojavile tokom dosadašnjih pregovora izmjestimo u dio koji će se ticati bilateranog dogovora mimo procesa članstva u STO. Očekujemo da se to na narednoj sjednici potvrdi i da nam bude otvoren put kako bismo do kraja godine završili proces pridruživanja", dodao je Šćepanović.

Čudno je bilo što se Ukrajina pored svih ostalih zemalja "trudi" za Crnu Goru, s obzirom na to da spoljotrgovinska razmjena između te dvije zemlje mjeri u promilima

Čudno je bilo što se Ukrajina pored svih ostalih zemalja "trudi" za Crnu Goru, s obzirom na to da spoljotrgovinska razmjena između te dvije zemlje mjeri u promilima. Sve je to podgrijalo sumnje da se radi o skrivenim motivima, pa je u jednom momentu čak spinovana priča da zapravo Rusija preko Ukrajine kažnjava Crnu Goru zbog njene aspiracije u članstvo u NATO. Takve ocjene, naravno, nikada nijesu potvrđene, mada do kraja nije bilo ni razjašnjeno šta je “pravi” razlog što Ukrajina insistira da za malo crnogorsko tržište traži povlastice koje nijesu u interesu Podgorice.

Crnogorska delegacija, koju je ranije predvodila tadašnja potpredsjednica Vlade Gordana Đurović, odbijala je da prihvati ukrajinske zahtjeve iz razloga što bi sve ono što dogovori sa Ukrajinom važilo i za ostale članice STO. Mjera kompromisa, izgleda, da je nađena opcijom da sporne tačke izmjeste iz pregovora za članstvo u STO i ukrajinski zahtjevi razmotre u okviru nezavisnog trgovinskog aranžmana dvije zemlje.

Crnogorske aspiracije u STO datiraju još iz 2004. godine, kada je Vlada u ime države koja je formalno i dalje bila članica državne zajednice SCG, podnijela zahtjev za samostalno članstvo u toj organizaciji

Crnogorske aspiracije u STO datiraju još iz 2004. godine, kada je Vlada u ime države koja je formalno i dalje bila članica državne zajednice SCG, podnijela zahtjev za samostalno članstvo u toj organizaciji. Generalni savjet STO je u februaru 2005. godine prihvatio crnogorski zahtjev i formirao radnu grupu za pristup Crne Gore.

U međuvremenu su uspješno završeni pregovori sa Evropskom unijom, Kinom, Švajcarskom, Norveškom, Brazilom, Kanadom, Japanom, Sjedinjenim Američkim Državama, El Salvadorom i Hondurasom i sve je upućivalo na zaključak da će u februaru 2009. godine Crna Gora biti nova članica STO.

Umjesto članstva, počeli su mučni pregovori, prijem je odložen jer je Ukrajina, decembra 2008. godine, tokom verifikacionog perioda crnogorskog aplikacionog paketa, dostavila zahtjev za otvaranje pregovora. Obim robne razmjene između Crne Gore i Ukrajine u 2009. godini je iznosio 3,2 miliona dolara. Ukrajina je član 29 radnih grupa u okviru STO i u 2010. godini vodila je pregovore sa deset zemalja i samo ih sa jednom završila.

Đurovićeva se na Ukrajince žalila Amerikancima

U depešama bivšeg američkog ambasadora Roderika Mura, koje su nedavno objavljene preko Vikiliksa, postoji i jedna od 28. januara 2009. gdje on obavještava Vladu u Vašingtonu da je Crna Gora u problemima kada je članstvo u STO u pitanju. Mur piše da su u Vladi bili ogorčeni nakon zahtjeva Ukrajine za pregovore, što je moglo, kako je naveo, da ugrozi Vladine planove i uzburka javno mnjenje pred prijevremene parlamentarne izbore koji su se organizovali par mjeseci kasnije.

Navodi se da je Crna Gora “naporno radila posljednjih godina kako bi završila proces pridruženju STO i da su očekivali da će već februara 2009. godine dobiti poziv za članstvo. Mur ocjenjuje da je zahtjev Ukrajine u potpunosti bio u skladu sa njenim pravima unutar STO i da je to izazvalo emotivne reakcije u Podgorici.

"Obično staložena i profesionalna, Đurovićeva nije uspjela da prikrije svoju frustraciju i pozvala je Evropsku uniju i nas da nađemo rješenje i spriječimo odlaganje pristupa Crne Gore STO. Đurovićeva nam se, takođe, požalila da joj se ukrajinske kolege nijesu javljale na pozive, što je prema njenim riječima bio znak da oni ne žele sa njom da pričaju", stoji u depeši.

Đurovićeva se Amerikancima, prema Murovim riječima, požalila i da pregovori sa Ukrajinom mogu da se otegnu, ali je kazala i da je ohrabrena “moralnom podrškom” koju je dobila od EU, SAD i Savjeta STO.

"Crnogorci su trenutno zasukali rukave i rade svaki dan i noć kako bi što prije dobili odgovor od Ukrajinaca", naveo je Mur u depeši od kraja januara 2009. godine

Bonus video: