Banke vas besplatno zavole, a "razvod" zna i da košta

Skiriveni troškovi banaka predstavljaju, uz kamate na minuse po tekućem računu i korišćenje kreditnih kartica značajne prihode za banke
0 komentar(a)
Bankomat, Foto: Arhiva Vijesti
Bankomat, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.08.2011. 08:25h

Osim skupih kamata na kredite, naknada i provizija koje banke naplaću za široki asortiman usluga građane moraju da plate i “rastanak” od banke.

"Vijestima" se javilo više nezadovoljnih građana koji su iz raznih razloga htjeli da kod svoje banke zatvore račun i pređu kod druge, ili da ponište kreditnu rivolving karticu.

"Zatvaranje" tih usluga često košta više nego što ste zaista dužni bankama, a na šalteru to objašnjavaju zvaničnim cjenovnikom svih usluga.

Osim kartica, banke prilikom odobravanja kredita uračunaju "troškove izdavanja" pozajmice koji variraju od 1 do 3 odsto ukupnog kredita.

Šta zaista plaćate banci, to nije jasno, a s obzirom na posljednje izvještaje bankarskog ombudsmana, u čijem je opisu posla da rješava pritužbe građana na račun banaka, takvih žalbi nije bilo.

Zanimljivo je to što je otvaranje nekog od računa u banci ili uzimanje kreditne kartice po pravilu besplatno, o čemu se mogu naći informacije na sajtovima banaka, dok za troškove za gašenja građani saznaju tek ako se odluče da odu iz banke.

Skiriveni troškovi banaka (nakande, provizije, gašenje računa...) predstavljaju, uz kamate na minuse po tekućem računu i korišćenje kreditnih kartica značajne prihode za banke koji su nakon ekonomske krize u skoro svim bankama značajno povećani.

Svaka banka, koje su "Vijesti" kontaktirale, ima svoju tarifu, tako da se cjenovnik usluga kreće od jednog do čak 10 eura koliko u jednoj banci košta gašenje tekućeg računa, dok se u jednoj banci ne može zatvoriti nijedan od računa, čije mjesečno održavanje košta 99 centi.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: