MNSS izrazio želju za oporavkom Željezare

MNSS smatra da će Željezara za dvije do tri godine biti u mogućnosti da direktno pristupi krajnjim korisnicima na zapadnoevropskom tržištu radi prodaje proizvoda
0 komentar(a)
Željezara, Foto: Ivan Petrušić
Željezara, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 27.08.2011. 18:57h

Proizvodnja Željezare posljednjih dvadesetak godina bazirala se na betonskom čeliku. Sa ulaskom biznismena Miodraga-Dake Davidovića Željezara se ponovo okrenula proizvodima po kojima je osvajala tržište, kvalitetnom čeliku. I nekadašnji većinski vlasnik, kompanija MNSS, koja je Privrednom sudu predala plan reorganizacije o kome Odbor povjerilaca treba da se izjasni najkasnije do 5. septembra, namjerava da, ukoliko plan bude prihvaćen, proizvodnju i prodaju bazira na kvalitetnom čeliku i proizvodima od kovanog i toplo valjanog čelika.

Jedan od razloga je i taj što kvalitetni čelik ima veću dodatu vrijednost u odnosu na betonski, pa je i marža od njegove prodaje znatno veća nego ona od prodaje betonskog čelika. Tu su i klijenti sa kojima se uglavnom uspostavljaju odnosi koji su dugotrajnije prirode i koji su fokusirani na kvalitet proizvoda, a ne na cijenu, kao što je slučaj sa betonskim čelikom.

Prema predloženom planu MNSS-a, u Željezari bi se proizvodile i prodavale toplo valjane kvalitetne šipke prečnika većeg od 80 milimetara, koje se u industriji zovu šipke posebnog kvaliteta ili SBQ, i kovane čelične šipke prečnika većeg od 250 mm. Šipke od kovanog čelika, kako stoji u planu, prodavale bi se „u paketu“ istim klijentima koji kupuju i toplo valjane čelične šipke i u početnoj fazi bi se koristile da privuku nove klijente.

"Stil Kapital je već razgovarao sa rukovodiocem nabavke najvećeg nezavisnog distributera čelika u Evropi. On je potvrdio interesovanje za kupovinu SBQ od Željezare, ali je, takođe, istakao ključne stavke sa kojim se njegovo preduzeće suočavalo kada su u pitanju kvalitet proizvoda i usluga prethodno pruženih od strane Željezare, na koje će se obratiti pažnja putem sprovođenja ovog plana reorganizacije. Predviđamo da će lokalno tržište, odnosno Jugoistočna Evropa koja se sastoji većinom od zemalja bivše Jugoslavije, činiti oko 15 odsto ukupne prodaje, dok će ostatak gotove robe većinom biti prodavan u Njemačkoj, Italiji, Poljskoj i Holandiji, oko 90 odsto izvoza", navodi se u Planu.

MNSS smatra da će Željezara za dvije do tri godine biti u mogućnosti da direktno pristupi krajnjim korisnicima na zapadnoevropskom tržištu radi prodaje proizvoda, dok će od početka direktno pokrivati tržište Jugoistočne Evrope.

Proizvodnja i prodaja kovanog čelika bi za vrijeme trajanja petogodišnjeg plana uglavnom bila ista i iznosila bi 22 hiljade tona godišnje, dok bi se prodaja toplo valjanog čelika povećavala od 24.600 do 75.000 tona. To znači da bi prodaja obje vrste proizvoda naredne godine bila 45.500 tona, dok bi se za pet godina više nego duplirala, pa bi 2016. godine bila 97.000 tona.

Kada je u pitanju izvoz, MNSS planira da većinu proda na zapadnoevropsko tržište, od 60 do 75 odsto proizvoda, dok bi na lokalno, južnoevropsko tržište, bilo izvezeno, prve godine 18.000 tona, a naredne četiri po 24.000 tona.

Bonus video: