CBCG priprema veliku akciju prebijanja dugova

Ukupna potraživanja od 50 najvećih dužnika iznose oko 133 miliona eura i od tog iznosa najviše novca potražuju banke, na drugom mjestu su preduzeća i na trećem država
155 pregleda 0 komentar(a)
Centralna banka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Centralna banka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.08.2011. 08:04h

Centralna banka Crne Gore (CBCG) priprema analizu potraživanja 50 najvećih privrednih dužnika koju će prezentovati sredinom septembra, a koja će doprinijeti realizaciji multilateralnih kompenzacija, odnosno međusobnih prebijanja dugova, saznaju “Vijesti” u CBCG.

Ukupna potraživanja od 50 najvećih dužnika iznose oko 133 miliona eura i od tog iznosa najviše novca potražuju banke, na drugom mjestu su preduzeća i na trećem država.

Prema posljednjim podacima CBCG međusobna dugovanja privrednika su za samo mjesec dana porasla za 12 miliona eura, odnosno sa 309,8 miliona eura na kraju juna na 321,8 miliona na kraju jula.

Za razliku od dugovanja za isti period je smanjen broj preduzeća čiji su računi blokirani sa 14.726 na kraju juna na 14.557 na kraju jula.

Prema posljednjim podacima CBCG međusobna dugovanja privrednika su za samo mjesec dana porasla za 12 miliona eura

Prema podacima, na kraju jula u neprekidnoj blokadi do jedne godine bila je 2.061 firma sa 55,9 miliona eura, dok je duže od godinu dana bilo u blokadi 12.496 firmi sa sa 265,8 miliona eura.

41 dužnik u blokadi više od godinu

Od 50 izvršnih dužnika 41 izvršni dužnik je bio u neprekidnoj blokadi duže od godinu dana i njihova blokada je iznosila 111,5 miliona eura, dok je devet izvršnih dužnika bilo u blokadi do godinu dana i blokada je iznosila 25,6 miliona eura.

Privrednici su na posljednjem sastanku sa premijerom Igorom Lukšićem, koji je održan u julu, zatražili da se javno objave imena nelikvidnih firmi kako bi ona preduzeća koja nemaju problema u poslovanju izbjegla te firme što je premijer podržao.

Privrednici su istakli da treba objaviti i imena javnih preduzeća koja doprinose nelikvidnosti

Nakon tog sastanka ministarstvo finansija je najavilo da će u saradnji sa CBCG na jesen izmijeniti zakon o bankama kako bi se CBCG omogućilo da objavi imena nelikvidnih preduzeća, što do sada nije uradila pozivajući se na član 84 Zakona o bankama.

Pored objavljivanja imena onih firmi čiji su računi blokirani, a u cilju zaštite zdravih kompanija, privrednici smatraju da je potrebno pokrenuti stečajni postupak u nekim nelikvidnim preduzećima kako bi se namirila dugovanja, zakonski precizirati rokove u kojima se moraju platiti potraživanja, obezbijediti jednak tretman svih pred državom i spriječiti vlasnike nelikvidnih preduzeća da osnivaju nove firme.

Uz to, privrednici su istakli da treba objaviti i imena javnih preduzeća koja doprinose nelikvidnosti, a ističu da su međusobna potraživanja mnogo veća od onih koja se javno saopštavaju i da će ona i dalje rasti.

Bonus video: