Slaba zarada Opštine Pljevlja: Novac zarobljen u šumama

Od naknada za korišćenje šuma ostvareno je 85 odsto zahvaljujući naplati sredstava i iz prethodne godine, a od uglja svega nešto preko 3 odsto
89 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 18.08.2011. 16:24h

Do 8. avgusta Opština Pljevlja je prihodovala 5.618.000 eura, što je svega 26,58 odsto od planiranih, preko 21 milion eura.

Uprkos tim pokazateljima, u lokalnoj upravi kažu da su prihodi povećani u odnosu na prethodnu godinu, te da očekuju da u drugoj polovini godine oni budu znatno bolji.

Sekretar za finansije Mustafa Klepo kaže da lokalna uprava očekuje najviše prihoda od naplate koncesione naknade za korišćenje prirodnih dobara koje su uvećane sa 30 na sedamdeset odsto ukupno naplaćenih prihoda.

Od lokalnih poreza Opština je prihodovala oko milion eura

Od koncesionih naknada u opštinski budžet se slilo 847 hiljada eura, oko 27 odsto od plana.

Od naknada za korišćenje šuma ostvareno je 85 odsto zahvaljujući naplati sredstava i iz prethodne godine, a od uglja svega nešto preko 3 odsto, odnosno 70.000 eura od planiranih preko dva miliona eura.

Blokiran račun Opštine

Od lokalnih poreza Opština je prihodovala oko milion eura od čega se najviše novca u opštinsku kasu slilo od poreza na nepokretnosti i porez na dohodak fizičkih lica.

"Ministarstvo finansija je dozvolilo zaduživanje opštinskog budžeta preko 10 odsto od ukupnih budžetskih prihoda"

Iz Egalizacionog fonda Opština je dobila 1,16 miliona eura, a u ovom periodu donacije su iznosile 821.000 eura. Pozajmice i krediti predstavljaju veoma značajnu stavku ovogodišnjeg budžeta, a planirani su na blizu pet miliona eura.

Za sada je ostvareno oko dva odsto, odnosno 96 hiljada eura, što znači da Opština još nije realizovala kredit na koji su saglasnost dali odbornici lokalnog parlamenta.

„U toku je dogovor o realizaciji pet miliona eura kredita. Ministarstvo finansija je dozvolilo zaduživanje opštinskog budžeta preko 10 odsto od ukupnih budžetskih prihoda. Predstoji konkretan dogovor sa nekom od banaka oko uslova kreditiranja“, rekao je Klepo.

On je rekao da je početkom avgusta račun Opštine blokiran na zahtjev Agencije za stambeno-poslovni fond na iznos od 170.000 eura.

„Dešava se da neka preduzeća čekaju na naplatu svojih potraživanja svega mjesec, a potom blokiraju opštinski račun. Čudno je da račun blokiraju javna preduzeća čiji je Opština osnivač”, rekao je Klepo.

Bonus video: